Board testes i stedet for redningskrans – er designet specifikt til de danske strande

LifeBoard, som det hedder, testes på to strande i Midt- og Vestjylland sommeren over.

Jannika Cao og Mikkel Thomassen er to af de tre opfindere af LifeBoard.
Jannika Cao og Mikkel Thomassen er to af de tre opfindere af LifeBoard.
Foto: Charlotte Hansen, TV MIDTVEST

Redningskransen forbindes ofte med redningsaktioner på danske strande. Men det har tre designingeniører sat sig for at lave om på. For redningskransen er nemlig ikke det optimale værktøj, hvis man skal på redningsaktion på stranden.

- Mange har faktisk ikke prøvet redningskransen, og den er besværlig at svømme med. Den er designet til at blive kastet, men i Danmark har vi mange fladstrande, så når du er ved at drukne, er du langt ude, forklarer Jannika Cao, der er medstifter og designingeniør hos WeConsider.

I stedet har hun og to andre designingeniører opfundet alternativet – LifeBoard.

Ideen med boardet er, at det har fremdrift nok til, at man hurtigt kan være hos en nødstedt, og samtidig har det opdrift nok til at bære to personer.

Samtidig har de fjernet problematikken ved, at redderne ofte bliver hevet under vand, når de kommer frem til den nødstedte person.

- Når du møder den nødstedte, har du håndtag foran, så de ikke griber fat i dig, fortæller Mikkel Thomassen, der også er medstifter og designingeniør.

Der er håndtag på de nye LifeBoards, så nødstedte kan holde fast.
Der er håndtag på de nye LifeBoards, så nødstedte kan holde fast.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Testes i Midt- og Vestjylland

LifeBoard bliver sommeren over testet på strandene i Søndervig, Hvide Sande og Blokhus, og det er ikke en tilfældighed.

For kigger man på Trygfondens nyeste kort over badeulykker med dødelig udgang langs de danske kyster fra 2001 til 2017, så er Vestkysten det farligste sted at bade i Danmark.

Derfor var det helt oplagt, at det nye udstyr skulle testes her.

- Vi har faktisk rigtig mange redningsposter og også nogle, der er designet til Vestkysten. Men hvis vi kan få et tiltag mere, som kan forbedre sikkerheden, synes vi, at det er spændende og værd at afprøve, siger Søren Frederiksen, som er udviklingskonsulent og naturvejleder i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Ringkøbing-Skjern Kommune har 52 kilometer kystlinje.

Skal kunne bruges af de fleste

Tal fra Trygfonden viser, at 80 procent af alle livredende i 2018 aktioner skete udenfor livreddernes område. Derfor er en af pointerne med lifeboardet, at det skal kunne bruges af de fleste.

Det er tænkt ind i designet, at det skal være noget, som folk kan genkende.

- Det har det her surfboard-lignende design, som gør, at det er letgenkendeligt. Når du ser det på stranden, tænker du, at det er noget, du skal op og padle på for at komme ud til en nødstedt person, siger Mikkel Thomassen.

På strandene i Midt- og Vestjylland er LifeBoards fordelt således, at der er fem i Søndervig og tre på Sydstranden i Hvide Sande.

2:36
Tre ingeniører har opfundet et alternativ til den traditionelle redningskrans, der skal testes ved kysterne og forhåbentlig være med til at redde liv.