Bilsimulator skal fastholde vigtig arbejdskraft i Vestjylland: - Vi kan ikke bare hente dem fra Østeuropa

I Smedenes Hus i Lem ved Ringkøbing kan man nørde i robotter og 3D-printere. Det store formål er at fastholde nogle af de kloge hoveder i Vestjylland.

2:05
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST

En bilsimulator med lyd, billede og bevægelse er en af de mange ting, der er blevet fremstillet i Smedenes Hus i Lem ved Ringkøbing. Her finder man nemlig et fællesskab, hvor 3D-printere, robotter og anden teknologi er omdrejningspunktet.

- Der er nogle fede maskiner til rådighed, et godt fællesskab, og vi lærer af hinanden, siger Tobias Ravnholt, der går på ingeniørstudiet i Herning.

Den 22-årige maskiningeniørstuderende er en af de unge, der én gang om ugen mødes om teknologien i Smedenes Hus.

- Det giver mere til studiet. Man kan fordybe sig. Skolearbejde kan være træls, så kan man komme herned og få lidt andet at se til, siger Tobias Ravnholt, der har været med til at udvikle og bygge bilsimulatoren over det sidste halve år.

Det er både studerende, lærlinge og andre med teknologiske interesser, der gratis kan være en del af fællesskabet i Lem.

- Jeg synes, det er megafedt, fordi vi kan gå fra en tegning på computeren til virkelighed på ret kort tid. Vi har designfriheden til at lave næsten alt, hvad vi vil. Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad vi kan, siger Niklas Spangsberg Elowsson, der er leder af fællesskabet, som går under navnet Protolab.

Føreren af bilsimulatoren Niklas Spangsberg Elowsson håber, at flere vil være en del af fællesskabet Protolab.

Fællesskabet søger flere robotnørder

Protolab er muligt, fordi det får støtte fra fonde og lokale virksomheder. En af de virksomheder er Landia i Lem. Her kan man se et stort potentiale i at give de unge mulighed for at nørde i teknik.

- Vi har brug for rigtig mange mennesker her i Produktionsdanmark til at hjælpe os og til at udvikle de ting, der kommer. 

- Der kommer mange nye teknologier, som er absolut vigtige at få lært noget om, og så håber vi, det giver noget motivation og får nogen til at tænke, at det er spændende, for vi har brug for alle mulige typer af mennesker, der kan lave det, siger Steen Buhl Larsen, som er direktør i Landia.

Virksomheden, der blandt andet udvikler og producerer pumper til landbruget, har nemlig også i fremtiden brug for kloge hoveder.

- Den rekruttering vi har brug for fremadrettet, der kan vi ikke bare hente dem alle fra Østeuropa. Vi er simpelthen nødt til at sørge for, at vores egne unge mennesker er topmotiverede og har lyst til at gå ind i det her, siger Steen Buhl Larsen.

Oprindeligt startede de med at være en omkring 15 i fællesskabet, men siden coronapandemien har de haft svært ved at tiltrække folk.

- Mange har fået familieforøgelse og er flyttet til andre uddannelser andre steder, så vi håber, vi kan tiltrække flere, så vi kan få et større socialt fællesskab, siger Niklas Spangsberg Elowsson.

Brugerne af Protolab har været mellem 16-35 år gamle, men der er som sådan ikke nogen aldersgrænse.