Behandlingshjemmet Schuberts Minde lukker: - Vi er nødt til at handle nu

Efter flere måneders kritik er det blevet besluttet, at behandlingshjemmet Schuberts Minde skal lukke. Det skyldes ifølge bestyrelsen, at det vil tage for lang tid at rette op på kulturen.

Schuberts Minde har eksisteret i mere end 70 år, men nu er det snart slut.
Schuberts Minde har eksisteret i mere end 70 år, men nu er det snart slut.
Foto: Nanna Lykke Smith Rasmussen, TV MIDTVEST

En enig bestyrelse er nået frem til, at Schuberts Minde skal lukke. Bestyrelsen erkender, at behandlingshjemmet i Ringkøbing ikke kan nå i mål med deres udviklingsplan og vende kulturen på stedet.

- Det er både historikken, man tager afsked med, men der er også personale over 20 år, som har leveret en kæmpe indsats. Det er en svær og ulykkelig situation, men den bliver endnu mere ulykkelig, hvis ikke vi handler nu, siger talsmand for bestyrelsen på Schuberts Minde, Claus Kristensen.

Schuberts Minde har eksisteret i mere end 70 år. Først som et børnehjem for forældreløse børn, og sidenhen har det udviklet sig til et behandlingshjem for børn og unge med psykosociale og emotionelle vanskeligheder. Men nu har det nået sin ende.

Nødvendigt med total kulturforandring

Udmeldingen kommer, efter behandlingshjemmet hen over sommeren har været udsat for massiv kritik.

I juli stak fire børn af fra behandlingshjemmet, og kort efter blev en video delt vidt og bredt, hvor man kunne høre en medarbejder, der overfuser et barn på Schuberts Minde, og i august mødte 40 mennesker til en demonstration foran behandlingshjemmet for at kritisere forholdene.

Claus Kristensen afviser dog, at videoen har noget at gøre med, at behandlingshjemmet nu ser sig nødsaget til at lukke.

- Det er ikke den sag, der fylder. Den har været med til at vanskeliggøre forandringsprocessen, for der har på ingen måder været arbejdsro, men den har ikke været en udløsende faktor, siger Claus Kristensen.

Ifølge Claus Kristensen har det været nødvendigt helt at vende kulturen på stedet. Det gælder både strukturelle ting som planlægning, men også hvordan man taler til hinanden - både internt i personalet, men også personale og børn imellem. Og det er ikke noget, man bare lige gør, fortæller han.

- En kulturforandring i en virksomhed er en lang proces og skal normalt helst ske glidende, for det er svært for mennesker at ændre vaner. Den forandring kan vi ikke skabe. Kulturforanding er ikke bare et knips og nogle papirer til personalet.

Derfor tager behandlingshjemmet nu konsekvensen og lukker. Al pædagogisk personale og ledelsen bliver afskediget, og Schuberts Mindes aktiviteter afvikles i løbet af de kommende måneder.

Nyt og bedre botilbud i vente

Det betyder dog ikke, at de i bestyrelsen giver op på ambitionen om at skabe gode rammer for børn, der har brug for hjælp. De har nemlig planer om at skabe et nyt sted med en mere indsnævret og afgrænset målgruppe, som skal sikre bedre pædagogisk kvalitet.

- Det bliver et af de bedste tilbud, der kan findes, og det tror vi på, vi kan. Vi er i kontakt med kompetente folk, som supplerer vores ledelse og bestyrelse i processen, siger Claus Kristensen.

Han fortæller, at det nye bosted også bliver med base i Ringkøbing, men om det bliver de samme lokaler, har de ikke besluttet. Hvis alt går godt, satser Claus Kristensen på, at de er klar til at åbne dørene til det nye tilbud i løbet af sommeren 2021, men det er vigtigt, at processen ikke bliver forhastet, fortæller han.

- Vi vil hellere være ordentligt på plads og så starte lidt senere, end vi vil komme i gang på et halvløst grundlag. Det skal gøres fuldstændig ordentligt og gennemarbejdet.