Arla-strejke er slut - har indgået aftale med medarbejdere

Cirka 100 midt- og vestjyske Arla-medarbejdere er tilbage på arbejde efter at have strejket i tre dage.

20231108-173307-7-5541x8312ma
Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Strejken blandt Arlas laboranter og logistikassistenter, der har varet siden mandag, er slut.

Torsdag morgen klokken 07.00 mødte de igen på arbejde ved de otte Arla-afdelinger, der har været en del af arbejdsnedlæggelsen.

Det skriver Arla i en pressemeddelelse.

"Vi er glade for at kunne meddele, at alle vores medarbejdere fra i dag er tilbage i arbejde. Da vi nu kan konkludere, at vi ikke længere har strejkende medarbejdere, ser vi frem til en god dialog om, hvordan vi fortsat styrker vores samarbejde. Af respekt for den videre dialog har vi ikke yderligere kommentarer," står der i pressemeddelelsen.

Klap på skulderen til de strejkende

De nu tidligere strejkende medarbejderes talsperson bekræfter, at de er startet med at arbejde igen.

- De startede på alle sites med godt humør og nogle nye oplevelser i rygsækken.

- Jeg klapper dem på skulderen. De har været seje. Det er ikke bare sådan lige at skulle sidde og strejke tre dage i en kantine, siger Lone Elkjær, der er laborant og tillidsrepræsentant på afdelingen Danmark Protein i Videbæk.

På landsplan har 144 medarbejdere strejket de seneste tre dage. Heraf har cirka 100 medarbejdere arbejdet på en af de fire midt- og vestjyske afdelinger, der har været med i strejken.

Det er Danmark Protein og Arinco i Videbæk, Hoco i Holstebro og Rødkærsbro Mejeri.

Ny aftale er på plads

Konflikten mellem Arla og medarbejderne har handlet om en reel lønstigning, som de ansatte ikke mener, de har fået.

Lone Elkjær har tidligere forklaret til TV MIDTVEST, at der ifølge medarbejdernes overenskomst burde have været en lønstigning på 722 kroner om måneden sidste år, men at lønstigningen i flere tilfælde er blevet modregnet i de ansattes personlige tillæg.

Det har Arla kunnet gøre, fordi der i medarbejders ansættelseskontrakt er en paragraf, der tillader det.

- Men vi har nu lavet en aftale med Arla om, at vi fra 2025 ikke kan modregnes i personligt tillæg, når vi får en stigning i vores minimalløn, siger Lone Elkjær.

Aftalen har ingen betydningen for laboranternes og logistiskassistenternes løn her og nu, men ifølge Lone Elkjær ser medarbejderne den nye situation som en åbning til samarbejde.

- Nu er der åbnet for en dialog med Arla, og den vil vi benytte os af til yderligere forhandlinger, siger hun.

I en pressemeddelelse, som fagforeningen HK har udsendt på vegne af medarbejderne, der havde nedlagt arbejdet, står der, at de fortsat vil kæmpe for, at ”alle skal stige med mindst de 4,50 kroner per time – svarende til 722 kroner per måned, der ifølge overenskomsten er minimallønsstigningen både i år og sidste år.”