Akut medarbejdermangel tvinger restauranter til at holde lukket

Flere restauranter har været nødt til at skære i åbningstiderne, fordi de ikke kan skaffe personale nok til at holde åbent som normalt.

2:15
Christian Rasmussen fra Restaurant Stuen th. i Skjern kæmper med at skaffe medarbejdere nok til at drive restauranten.
Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Restaurant Stuen th. i Skjern har altid haft åbent til frokost, men nu er restauratør Christian Rasmussen for første gang i seks år nødt til at holde lukket.

Jobmarkedet er støvsuget for folk, og han kan ikke skaffe arbejdskraft nok til at holde åbent i de timer, han gerne vil.

- Vi har altid sat en ære i, at vi aldrig har sagt nej. Vi har altid taget imod de gæster, der er kommet ind ad døren, og nu er vi nødt til at skuffe folk. Det piner mig. Det gør det, siger Christian Rasmussen.

I restauranten er der lige nu kun halvt så mange ansatte som for to år siden, og selv om Christian Rasmussen gerne ville have flere folk ind, så er det ikke helt ligetil. 

- Der er simpelthen ingen arbejdskraft at få. Det har altid været svært i branchen at skaffe udlærte kokke og tjenere, men nu er det helt umuligt. Selv løsarbejdere uden de store kvalifikationer kan vi ikke skaffe. Vi får ingen respons på vores jobannoncer, siger Christian Rasmussen.

Kunne I ikke bare betale noget mere i løn?

- På nuværende tidspunkt har jeg ufaglærte til at gå til op mod 30.000 kroner om måneden, og jeg har folk, som jeg betaler ekstra for at blive, men når det ikke er nok, så er det jo ikke lønniveauet, der er problemet, siger Christian Rasmussen.

Jensens Bøfhus: - Det er helt ekstremt

Ubesvarede jobannoncer og udvidede lukketider er ikke kun et problem i Skjern

I de ti år Danmarks Statistik har holdt øje med restauranternes mangel på arbejdskraft, har problemet aldrig været så stort, som det er nu.

Og det har store konsekvenser. 40 pct. af restauranterne beretter, at det har direkte indflydelse på deres muligheder for at skabe omsætning.

- Turisme- og oplevelseserhvervet er kendt som ’people business’, og når der i den nuværende situation ikke er nogle people, så er der heller ikke meget business. Nogle virksomheder er stadig midt i deres største krise nogensinde, mens andre oplever efterspørgsel, men fælles for alle er, at de har brug både kvalificerede og motiverede hænder, når gæsterne nu endelig træder gennem døren til forretningerne, udtaler cheføkonom Jonas Kjær i en pressemeddelelse fra brancheforeningen Horesta.

Jensens Bøfhus er også ramt af manglen på arbejdskraft i restaurationsbranchen. (Arkivfoto)
Jensens Bøfhus er også ramt af manglen på arbejdskraft i restaurationsbranchen. (Arkivfoto)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Værst står det til i Vestjylland, hvor det syv ud af ti gange ender forgæves når virksomhederne forsøger at ansætte nye folk.

Det kan også mærkes på Jensens Bøfhus i Holstebro. Her har det været så svært at skaffe medarbejdere, at restauranten nu er nødt til holde lukket tre dage om ugen.

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Det er helt ekstraordinært vildt sådan, som det er nu. I mine 25 år i branchen er det første gang, det er så slemt. Det er helt ekstremt, siger markedschef Nikolaus Gerdes.

Indtil videre er det kun på Jensens Bøfhus i Holstebro, at det har været nødvendigt at indføre lukkedage.