VIDEO: Gintberg og Agger fortæller om deres Le Mans-idé

WestWind24 er navnet på et nyt Le Mans-løb for elbiler. Idémændene Gintberg og Agger uddyber i videoerne nogle af de tanker, der ligger bag.

Jan Gintbergs har i flere år gået med en idé om at gøre det endnu mere synligt i Vestjylland, at det var lige netop her, Vestas' vindmølle-eventyr begyndte.

I dag fik offentligheden kendskab til, hvordan den idé skal omsættes til et stykke konkret virkelighed.

quoteVores fjæs åbner nogle døre.

Jan Gintberg

Det er tanken, det skal markeres med et årligt tilbagevendende 24-timers race for elkøretøjer. De skal køre på strøm fra vindmøller.

- Vi slår et slag for den grønne omstilling, fastslår Jan Gintberg.

Løbet kommer til at hedde WestWind24, og drømmen er, at ruten kommer til at gå rundt om Ringkøbing Fjord.

Parret ved godt, at idéen måske ikke ender helt der, hvor de drømmer om, men mindre kan også gøre det.
Parret ved godt, at idéen måske ikke ender helt der, hvor de drømmer om, men mindre kan også gøre det.
Foto: Hans Olav Sandal, TV MIDTVEST

Grimme morgenkåber

Anders Agger og Jan Gintberg har kendt hinanden i 15 år, og hver gang den vestjyske journalist har haft besøg af den sjællandske komiker, har idéen om en grøn event trængt sig mere og mere på.

quoteVi er syndere og kører i dieselbiler.

Anders Agger

I videoen afslører de to, at de blev enige om at gå videre med projektet, mens de var iført grimme morgenkåber på et badehotel.

De erkender blankt, at kendiseffekten kan noget, når man kommer med sin idé.

- Vores fjæs åbner nogle døre. Man er en meter inde ad døren, inden man får den i skrinet, fortæller Jan Gintberg. 

Video: Jan Gintbergs hellige Le Mans-flamme

Er selv dieselforbrugere

Men selvom man ønsker at slå et slag for en grøn verden med mindre forbrug af fosilt brændstof, så er det ikke sikkert, man selv er nået til det punkt, hvor bilen kører på el.

- Vi er fuldstændigt gennemsnitlige forbrugere i denne verden, og vi er syndere og kører i dieselbiler ja, fortæller Anders Agger.

De forsvarer sig med, at alternativerne til diesel endnu ikke er gode nok, når man kører mange kilometer.

- Det sekund, der er en elbil, der kører stabilt 800 - 1000 km på en opladning, så kan du ikke se min røv for bare skosåler i færd med at købe, lease eller leje en elbil, forsikrer Jan Gintberg.

Her bliver samtalen så midlertidigt afsporet af en intern diskussion om, hvad begrebet meta egentlig dækker over. Det er duoen ikke helt enig om, og det bliver vist aldrig helt afdækket.

Video: Agger og Gintberg om dieselbiler og meta

Verdens største vindmøllepark 

Jan Gintbergs fascination af vindmøller og grøn energi går tilbage til besøg i barndomstiden hos bedsteforældrene i Højmark.

Her kunne man fra et højt punkt se ud over en imponerende stor vindmøllepark.

- Wow, det var verdens største vindmøllepark. 

- Danmark havde noget, der var verdens største, fortæller Jan Gintberg meget begejstret.

Her stopper enigheden igen mellem de to. For hvor begejstret kan man egentlig tillade sig at være for de meget omdiskuterede vindmøller?

Video: Må man være begejstret for vindmøller?

Eventen handler ikke kun om racerløb. Anders Agger og Jan Gintberg går efter at få de største bilfabrikanter til at stille op - ikke kun for at køre stærkt men også for at få topforskere ud at tale om udviklingen på området.

Derudover skal det også bestå af en folkefestdel, hvor bilentusiaster og almindelige borgere kan komme og opleve en blanding af festival og folkemøde.

Video: Visionen

Det er stadig uklart, hvornår det første løb kan skydes igang. Den nøjagtige placering af arrangementet er heller ikke blevet besluttet endnu.