Videbæksenderen går i sort

Husstande i store dele af Vestjylland, Østjylland og Nordjylland vil opleve "sort skærm", når sendemasterne skal omstilles fra analogt til digitalt tv.

Tv-antennen på sendemasten i Videbæk skal ombygges. Det betyder perioder med sort skærm og signalforstyrrelser. Arbejdet på sendemasten er nødvendigt, fordi det politisk er blevet besluttet, at det analoge tv-signal skal slukkes den 31. oktober og skal skiftes ud med digitalt tv. Skiftet til digitalt tv betyder, at danske tv-seere får flere kanaler og bedre billedkvalitet. Forstyrrelserne på tv-signalet vil være i dagtimerne den 6. til 9. maj og om natten fra den 10. til 28. maj.

Der er tale om et vanskeligt anlægsarbejde i toppen af den 300 meter høje sendemast:

- Antenne-elementerne skal fuldstændig udskiftes. Vi skiller den ene halvdel ad og arbejder på den i den første periode, og så tænder man den, og så arbejder man på den anden halvdel efterfølgende, siger Søren Yde, ingeniør for Broadcasting Service Danmark.

Arbejdet afhænger af vejret

Arbejdet på senderen kan blive udskudt, hvis vejret gør det sikkerhedsmæssigt uforsvarligt at arbejde oppe i de cirka 300 meter høje sendemaster. I så fald vil der blive informeret om det på tekst-tv, i en kravletekst på DR1 og TV 2 samt på dr.dk/digitalttv.

Husstande med egen antenne hårdest ramt

Det er seerne i Herning, Ringkøbing-Skjern, Holstebro, Struer, Lemvig og Skive Kommuner, der vil blive berørt at ombygningen.

En mindre del af seerne vil derudover opleve "sort skærm" eller signalforstyrrelser i dag- og aftentimerne frem til 28. maj, hvor der på grund af arbejdet med antennen bliver sendt med nedsat effekt.

Hårdest ramt af sort skærm og signalforstyrrelser bliver husstande, som modtager tv via egen antenne. Fjernsyn, som modtager signal via antenneforening eller bredbånd, kan også blive ramt. Fællesantenneanlæg o.l. bliver nemlig berørt, hvis disse anlæg modtager signalet til TV 2 analogt og digitalt, samt DR1 og DR2 digitalt fra luften med en antenne.

Seere, der modtager signaler via satellit, bliver ikke berørt af ombygningen af tv-antennerne på sendemasterne. Seere, der modtager via kabelselskaber som f.eks. YouSee og Stofa eller via bredbånd, kan blive berørt af ombygningen af tv-antennerne.

TV 2 vil orientere om senderslukningerne via tekst-tv side 891, via hjemmesider og via kravletekster på skærmen.

Seere i 23 kommuner bliver berørt i maj 2009

Arbejdet på sendermasterne vil berøre husstande i følgende kommuner: Herning, Ringkøbing-Skjern, Holstebro, Struer, Lemvig, Skive, Århus, Skanderborg, Silkeborg, Favrskov, Syddjurs, Norddjurs, Randers, Odder, Viborg, Aalborg, Jammerbugt, Rebild, Mariagerfjord, Vesthimmerland, Hjørring, Brønderslev og Frederikshavn.

I juni 2009 vil turen komme til tv-senderne i Viborg, Åbenrå og Vordingborg.

ARBEJDET MEDFØRER:Videbæk-senderen samt hjælpesenderne Lemvig, Skive og Struer:

 • 6. og 7. maj fra kl. 9 til 17:

 • 10.-27. maj fra kl. 23 til 7:

 • 10.-27. maj fra kl. 7 til 23:

Hadsten-senderen samt hjælpesenderne Grenå, Randers, Silkeborg, Studstrup og TDC Slet:

 • 7. og 8. maj fra kl. 9 til 17:

 • 10.-27. maj fra kl. 23 til 7:

 • 10.-27. maj fra kl. 7 til 23:

Nibe-senderen samt hjælpesenderne Hadsund, Hirtshals og Hobro:

 • 8. og 9. maj fra kl. 9 til 17:

 • 11.-28. maj fra kl. 23 til 7:

 • 11.-28. maj fra kl. 7 til 23:

• Tv-modtagelse fra satellit bliver ikke berørt af arbejdet.

  DR og TV 2|DANMARK A/S har siden april 2006 sendt public service-kanalerne DR1, DR2, TV 2 og de regionale TV 2-virksomheder samt tegnsprogstolkning og DR Update som digitalt tv via DIGI-TV (www.digi-tv.dk). Antenne-tv udgør 17-18 procent af alle 2,4 mio. danske husstande. Det estimeres, at knap en fjerdel af de danske antenne-tv-husstande allerede har skiftet til digitalt antenne-tv. De øvrige danske husstande - ca. 80 procent - modtager tv-signaler fra hhv. kabel- og satellit eller via fællesantenneanlæg og bredbånd. Det er politisk besluttet, at Danmark slukker for det analoge tv-sendenet 31. oktober 2009, hvorefter public service tv-kanalerne samt nye kanaler fra DR og Folketinget samt nye lokale regionale tv-kanaler kun udsendes digitalt fra 1. november 2009. 

Læs mere om det analoge sluk og digitalt tv på www.omtv2.tv2.dk, på www.detnyetv-signal.dk og på www.dr.dk/digitalttv.

 


Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Samfund.