Vattenfall vil slukke for blinkende lys på havvindmøller

Debatten omkring de kystnære havvindmøller ved vestkysten får nu firmaet bag til at droppe det generende lys i vindmøllerne.

Allerede inden de kystnære vindmøller er sat op, reagerer Vattenfall nu på grundejere ved den jyske vestkyst, der er bange for, at deres sommerhuse mister markant værdi.

Radaren, der skal sættes op, skal fungere som en avanceret stikkontakt, der skal slukke for kraftige lys om natten, så det kun tændes, når der er fly i nærheden.

Det oplyser Vattenfall i en pressemeddelelse

Vil harmonere med omgivelserne

Med radar-systemet, der er udviklet af den danske virksomhed Terma, skal de omdiskuterede kystnære vindmøller passe så godt ind i omgivelserne, som muligt.

- Det er vigtigt for os, at havmølleparkerne i så høj grad som muligt harmonerer med omgivelserne. Vi ønsker, at reducere lysmarkeringen om natten, siger Michael Simmelsgaard, landechef i Vattenfall.

Den nye løsning vil betyde, at det kraftigste røde lys i vindmøllerne vil være slukket i op til 95% af tiden.

Radar-forsøg afprøvet før

Man har før set et lignende forsøg, der i Østerild blev installeret en radar ved det Nationale Testcenter for Vindmøller i 2015.

Radaren var den først af sin slags og blev sat op, fordi naboerne var generet af det blinkende lys på mange kilometers afstand.

TV Midtvest lavede et indslag om test-radaren i Østerild. Det kan du se herunder.

I 2015 blev den første test-radar sat op i Østerild.

Det blev i 2016 besluttet, at lyset i havvindmøllerne i Østerild skulle slukkes

TV Midtvest snakker i indslaget herunder med naboer i området, der er glade for nyheden og med direktøren, der driver centeren til daglig.  

Naboerne i Østerild er lettede over at lyset i vindmøllerne, der længe har været en torn i øjet, nu skal slukkes permanent. 

Håber på permanent tilladelse

Vattenfall har søgt Trafikstyrelsen om dispensation fra reglerne om fast natlig lysmarkering.

- Vi vil gerne bruge systemet til om natten at slukke det øverste røde lys på møllerne, som uden sammenligning også er det kraftigste og mest synlige lys, siger Michael Simmelsgaard.

I Tyskland er man gået skridtet videre, og har siden 2015 givet generel tilladelse til at lyset kun tændes, når der er fly i nærheden.


Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Erhverv.