Galimatias - lovligt at dumpe paraffin

Den danske formand for Kommunernes Internationale Miljøorganisation vil have miljøministeren til at tage affære for at undgå paraffin-forureninger på Vestkysten.

Selv om det skaber store problemer for kystkommunerne, er det fuldt lovligt, når skibe gang på gang tømmer deres last af paraffin ud i Nordsøen - i hvert fald hvis det sker i internationalt farvand.

Uden for 12 sømils grænsen er det nemlig lovligt at dumpe organisk affald - det siger formanden for den danske afdeling af KIMO (Kommunernes Internationale Miljøorganisation) Jørgen Nørby fra Lemvig Kommune til TV/MIDT-VEST.

Nørby betegner det som galimatias, at vestkysten nu fire gange i år er blevet ramt af en større paraffin-forurening, og han vil nu kæmpe for at få reglerne lavet om, så det bliver ulovligt at dumpe organisk affald i internationalt farvand - ligesom det er i dansk farvand.

Vil gå til Ida Auken

- Det er jo vanvid. Der bruges jo enorme ressourcer på at samle paraffinen op, det generer badegæsterne, og så er der hele miljødelen. Der er fundet paraffin i maven på malemukker. De kan ikke omsætte stoffet, og så dør de af sult, siger Jørgen Nørby.

Han beder derfor miljøminister Ida Auken (SF) om at tage sagen op internationalt sammen med KIMO - og ministeren er klar til at se på sagen.

- Man kunne blandt andet se på, om man ikke skal stille krav til at skibene skal tage endnu længere væk fra kysten, når de tømmer deres tanke, så paraffinen ikke kommer ind til kysten, siger Ida Auken til TV/MIDT-VEST.

Paraffin er et organisk stof, der blandt andet bruges i skocreme, kosmetik, lægemidler og stearinlys.

Ministeren må gribe ind - interview med Jørgen Nørby:

01:26 Luk video

 

02:11 Luk video