Familie mærkede jordskælvet: - Ruderne stod og dirrede

En familie fra Skjern oplevede jordskælvet som en dyb rumlen, der blev ved længe.

En helt almindelig søndag formiddag blev pludselig noget mere mindeværdig for familien Hindbo fra Skjern.

- Jeg gik og ryddede op ude i køkkenet. Det var stille og roligt, mens børnene sad inde i stuen og legede med perler. Vi tullede rundt ligesom vi ofte gør en søndag formiddag. Så vi lavede ikke det helt vilde, og det var nok også derfor vi nemmere mærkede, at der kom den der dybe rumlen og rystelserne, fortæller Majken Hindbo Hansen.

Føltes som om, der blev kastet med bomber

Hun var hjemme i Skjern sammen med resten af familien, da det der senere viste sig at være et jordskælv ramte omkring klokken 11.

quoteDet lød som når de skyder med tung ammunition ude i militærområdet.

Majken Hindbo Hansen, Skjern

- Man kunne mærke, at det var som om jorden rumlede og man følte, at ruderne stod og dirrede lidt. Nu bor vi tæt på Borrislejren, og når de bomber stort derude, så kan vi også mærke det her. Og det her var samme fornemmelse, men det blev bare ved i længere tid, siger Ole Hindbo Nielsen.

Deres første indskydelse var at kigge udenfor for at finde kilden til den mærkelige støj, men der var ikke noget at se.

- Det lød, som når de skyder med tung ammunition ude i militærområdet. Det kunne også lyde som når der bliver kørt med sneplov, når det ikke rigtig er så meget sne tilbage, så ploven kører ned i asfalten. Men det blev bare ved så længe, så det var ikke det, siger Majken Hindbo Hansen.

Behøver ikke flere jordskælv

Familien fortæller, at de oplevede rystelserne i omkring 15 sekunder. Først var den rumlende lyd høj, men den blev lavere og lavere, mens jordskælvet stod på. Først efterfølgende blev familien dog klar over, at det faktisk var et jordskælv, de havde mærket.

- Det er lidt skrækindjagende, men det er også lidt spændende at tænke på, at det var et jordskælv. Det var ikke den fornemmelse, vi havde, da det var her, men hvad det ellers skulle være, vidste vi jo ikke, siger Majken Hindbo Hansen.

Jordskælvet blev målt til 3,4 på Richterskalaen. Det bliver betragtet som et forholdsvis lille jordskælv, men det er alligevel nok at være det største jordskælv på landjord i Danmark siden 1954. Familien i Skjern har det dog helt fint med, at det ikke var større endnu.

- Hvis ikke det er værre end det her, så overlever vi det nok, men ellers så behøver vi ikke den slags vejrfænomener, siger Ole Hindbo Nielsen.

Alle møblerne rystede

Også i Holstebro kunne jordskælvet mærkes. Lene Teglborg sad hjemme i sin seng og drak morgente, da rystelserne kom.

- Lige pludselig begyndte mit sengebord at ryste, og mine briller, lampen og mit krus begyndte at dirre. Så gik det op for mig, at det gjorde alle møblerne, og huset som er bygget temmelig meget op af træværk knirkede og gav sig, fortælller hun.

quoteLige pludselig begyndte mit sengebord at ryste, og mine briller, lampen og mit krus begyndte at dirre.

Lene Teglborg, Holstebro

Lige så pludseligt som det begyndte, lige så pludseligt stoppede rystelserne igen.

- Jeg tænkte ”hvad sker der?”, og så stod jeg op og begyndte at kigge for at se, om der var noget, der havde ramt huset, eller om der var sket noget med det. Men der var ingenting. Så gik jeg ind for at se på nettet, om der var andre, der havde oplevet det, og det var der jo, siger Lene Teglborg.

Efter at hun havde sundet sig lidt, er hun glad for at have haft en oplevelse, der er sjælden at få som dansker.

- Så det er jeg egentligt glad nok for, at jeg har oplevet. Det skal mine børn og børnebørn selvfølgelig høre om, siger hun.

Lene Teglborg fra Holstebro fortæller om sin oplevelse med jordskælvet.

Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Natur.