Danmarks største vindmøllepark indviet

Lars Løkke holdt indvielsestalen, da flere hundrede mennesker kom til indvielsesfest for Danmarks største vindmøllepark på land. Men festen holdes i skyggen af retssager fra de nærmeste naboer.

Søndag eftermiddag blev en ny vindmøllepark indviet af tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen mellem No og Ølstrup nær Ringkøbing. Parken består af 22 møller på 150 meters højde og er Danmarks største vindmøllepark. Tilsammen kan møllerne producere strøm nok til at 57.000 husstande.

- Vi er 17 lodsejere. Det er en stor dag for os, siger Lars Christian Rejkjær.

Men for 13 naboer er det ikke en festdag. De mener, at vindmølleparken har ødelagt værdien af deres ejendomme, og derfor er der retssager på vej om højere erstatning.

Nabo: Grundloven er sat ud af kraft

En af naboerne er Marianne Andersen. Hun og hendes mand bor 612 meter fra vindmølleparken, og de har fået 150.000,- kroner i erstatning. Men en ejendomsmægler har over for hende vurderet, at parrets ejendom har tabt meget mere end de 150.000,- kroner i værdi, hvis den overhovedet kan sælges.

- For os er det ikke en glædens dag, det er en sorgens dag. I grundloven er ejendomsretten ukrænkelig, men det gælder kun indtil der kommer mange penge på spil som ved sådan en vindmøllepark her. Så bliver grundloven sat ud af kraft, siger hun.

Naboerne hæfter sig ved, at en vindmøllenabo i Tarm for en måned siden fik fordoblet sin erstatning fra 250.000,- til en halv million ved domstolene.

Her kan du se to indslag fra 20. november 2012, da vindmølleparken blev vedtaget i byrådet:

00:47 Luk video