Specialtandlæge skal flytte: Kan gå ud over udsatte borgeres tænder

De har allerede modtaget bekymringsbreve fra patienter og personale. Nu kommer der også et fra chefen for det hele.

Marianne Jørgensen er bekymret for den svageste patientgruppe.
Marianne Jørgensen er bekymret for den svageste patientgruppe.
Foto: Grafik: Jens Svenning, TV MIDTVEST

Et yderst risikabelt foretagende, kalder cheftandlæge for den Regionale Specialtandpleje Marianne Jørgensen Region Midtjyllands planer om at samle specialtandplejen i Silkeborg. 

Det gør hun i et bekymringsbrev, der er sendt til alle medlemmer af regionsrådet under overskriften:

'Falder Regional Specialtandplejens tilbud fra hinanden, er der ikke et andet tilbud til vores patienter; vil Region Midt være det bekendt?'  

Reaktionen kommer efter udmeldingen om, at specialtandlægen i Viborg ønskes rykket til Silkeborg ligesom den øvrige specialtandpleje samles i Silkeborg.

- Som jeg ser det vil det ødelægge og afvikle en ellers velfungerende afdeling, med loyale, erfarne og engagerede medarbejdere, skriver Marianne Jørgensen og forsætter:

- Resultatet af en flytning vil, efter min vurdering, blive tomme lokaler, som er ombygget og indrettet uden væsentlig besparelse, uden tandlæger og tandplejere til at udføre den meget vigtige opgave med at behandle udviklingshæmmede, psykisk syge, og andre sårbare borgeres tænder.

Jagten på de sårbare

Det er ikke, det første bekymringsbrev, politikerne har modtaget. 

Maria De Lemos - en af de borgere Marianne Jørgensen er bekymret for -  har allerede sendt et brev afsted med overskriften: 'Jagten på de sårbare'. 

Hun bor i Thyborøn og er medicineret mod en række diagnoser herunder angst. Da hun ikke kan gå til en almindelig tandlæge, er hun visiteret til Region Midtjyllands tilbud om specialtandpleje, som nu rykkes til Silkeborg. 

- Det umuliggør, at jeg kan komme til tandlæge. Fuldstændig, skriver Maria De Lemos.

For hende handler det ikke kun om de 130 kilometer fra Thyborøn til Silkeborg. Hun vil pga. sine diagnoser have svært ved at møde op et nyt sted.  

- Selvfølgelig er det mit ansvar. Men i en ny klinik vil jeg ikke engang turde gå ind ad døren, så så nemt er det ikke, siger hun.

Frygter personaleflugt

Det er en reel bekymring, at Maria De Lemos ved en flytningen helt dropper tandlægen, mener det personale, der normalt er allertættest på netop borgerne.  

Derfor er en stor gruppe medarbejdere på tværs af de nuværende specialtandlægeklinikker også gået sammen om et bekymringsbrev: 

- Vi er bange for, at vi taber vores i forvejen sårbare patientgruppe, og vi er bange for, at det her fører til personaleflugt, siger Jeanette Mortensen, der er sekretær på klinikken i Viborg, der står til at lukke. 

Eneste mulige løsning

Selvom kritikken gør indtryk på næstformanden i Region Midtjyllands Hospitalsudvalg, Annette Roed (S), mener hun alligevel, der er fornuft i at samle klinikkerne i en.

- Jeg tror, at hvis man har brug for en specialtandpleje, så er det vigtigste, at det er de dygtigste plejere, man møder, og det tror jeg godt, man vil bevæge sig efter, har hun i forbindelse med de tidligere bekymringsbreve udtalt.

Sammenlægningen er ifølge Annette Roed den eneste mulige løsning

- Især for de svageste borgere er forandringer i det hele taget svære, og jeg ved ikke, om vi kan kalde det her for den rigtige løsning. Men det er den løsning, der er mulig indenfor de økonomiske rammer, vi har, lyder det fra Annette Roed.

I det nyeste bekymringsbrev angriber cheftandlægen dog, at den foreslåede flytning er en økonomisk bedre løsning.  

- Flytning af en afdeling er ikke billig, og tidligere lignende beslutninger for andre hospitalsafdelinger har vist sig ikke at være en besparelse når først projektet bliver ført ud i livet, skriver Marianne Jørgensen i brevet, der er sendt til regionsrådet onsdag. 

3:37
Region Midtjylland lægger op til at lægge hele den regionale specialtandpleje under et tag i Silkeborg. Det betyder, at borgere fra Thyborøn ikke længere kan få hjælp i Holstebro