Region Midtjylland undersøger krænkelsessager: - Der er formentlig flere

Regionsrådet i Region Midtjylland vil undersøge, om der er flere medarbejdere, der bliver krænket seksuelt, end de hidtil har hørt om.

Region Midtjylland har egentlig haft relativt få krænkelsessager blandt de 30.000 medarbejdere, men der kan være mørketal ifølge regionsrådsformanden.
Region Midtjylland har egentlig haft relativt få krænkelsessager blandt de 30.000 medarbejdere, men der kan være mørketal ifølge regionsrådsformanden.
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

- Vi er enige om, at der er problemer med krænkelser.

Så klar var beskeden fra regionsrådsformand Anders Kühnau (S) efter et møde i Region Midtjyllands regionsråds forretningsudvalg tirsdag, hvor der var sexisme og krænkelser på politikernes dagsorden.

- Der er meget hierarki, og der er mange over- og underordningsforhold. Der er mange, som givetvis føler sig krænket, og det tager vi meget alvorligt, siger Anders Kühnau.

Regionens vil nu granske i arbejdspladsvurderinger og anmeldelser om vold, trusler og chikane nogle år tilbage.

Samtidig er regionsdirektør Pernille Blach Hansen gået ud med en kontant opfordring til de 30.000 ansatte:

- Hvis du oplever noget, hvor du bliver krænket med sexisme eller seksuel chikane, så sig frem. Kom, så vi kan tage dialogen og få løst de udfordringer, der måtte være, siger hun i en video til medarbejderne.

Forventer mørketal

Der er kun registreret ganske få sager om krænkende seksuel adfærd blandt regionens 30.000 medarbejdere, men i virkelighedens verden må der gemme sig flere sager, mener regionsrådsformanden.

- Der er formentlig et stort mørketal, som ikke fremgår i de undersøgelser, vi selv har lavet. Vi tager problemstillingen alvorligt, og vi vil gerne finde løsninger sammen med medarbejderne i forhold til, hvad vi skal gøre ved det, siger Anders Kühnau til TV MIDTVEST.

Alternativets regionsrådsmedlem vil have en ordning, hvor medarbejderne kan anmelde krænkelser anonymt.

Det skal hjælpe med at få flere sager frem i lyset – uanset sagens karakter.

- Det kan være noget, som kan være udtryk for en kultur på en afdeling, som man så kan tage op generelt i stedet for i forhold til den enkelte person. Men det er klart, at hvis det er noget, som skal have konsekvenser for en konkret person, så kan man ikke gøre det på baggrund af anonyme henvendelser, siger Rasmus Foged, der er regionsrådsmedlem for Alternativet i Region Midtjylland.

Om det skal være muligt at anmelde krænkelser anonymt er endnu ikke faldet på plads.

Forslaget går nu videre til regionens medarbejderudvalg, og regionsrådet følger om et par måneder op på, hvilke initiativer der skal tages for at imødegå krænkelser og sexchikane.