Potentielt samarbejde kan skaffe praktiserende læger til Vestjylland

Regionsrådsmedlem Bo Jensen håber på, at endnu flere vil prioritere mere tid i Vestjylland under deres medicinuddannelse.

Regionshospitalet kan måske i fremtiden få en endnu større rolle i lægeuddannelsen i Aarhus.
Regionshospitalet kan måske i fremtiden få en endnu større rolle i lægeuddannelsen i Aarhus.
Foto: Region Midtjylland og Sundhedsstyrelsen

Skal medicinstuderende i fremtiden kunne tage mere af deres lægeuddannelse via Regionshospitalet Gødstrup og lægepraksisser i Vestjylland?

Dét spørgsmål har partierne bag Region Midtjyllands budgetaftale for 2024 bedt administrationen kigge ind på. Det skriver regionen i en pressemeddelelse.

Og for særligt ét af regionsrådsmedlemmerne vil det være en milepæl, hvis det lykkedes at stable et endnu større samarbejde på benene.

- Det er helt fantastisk. Det har været min drøm siden 2015, siger konservatives regionsrådsmedlem Bo Jensen (K).


Inden det bliver en endelig realitet, skal der blandt andet kigges ind i tilrettelæggelsen af uddannelsen, de fysiske rammer og om de studerende har mulighed for at bosætte sig lokalt undervejs.

Men Konservatives Bo Jensen er ganske optimistisk omkring processen.

- Jeg er stolt over, at der overhovedet er kommet det her gennembrud. Mange har sagt, at det har været en umulighed. Men hvis der er vilje, så er der vej, siger han til TV MIDTVEST.

Bo Jensen (C) og dekan Anne-Mette Hvas fra Aarhus Universitet går begge positivt ind i dialogen.
Bo Jensen (C) og dekan Anne-Mette Hvas fra Aarhus Universitet går begge positivt ind i dialogen.
Foto: Region Midtjylland og Aarhus Universitet

Vigtigt for landsdelen

Borgernes adgang til praktiserende læger har stor betydning for lighed og ulighed i sundhed, lyder det fra Region Midtjylland i pressemeddelelsen.

Og derfor håber man, at et større samarbejde omkring de medicinstuderende med base i Vestjylland, også på sigt kan bibeholde dem i området.

- Det med at have en lokal læge er en grundsubstans i dét at være dansker, og det er lige nu svært i den vestlige del af regionen, siger Konservatives Bo Jensen.

Og derfor har regionen rakt ud til Aarhus Universitet, fortæller dekan Anne-Mette Hvas fra det sundhedsvidenskabelige fakultet "Health".

Hun anerkender, at der er en udfordring med adgangen til læger i den vestlige del af Region Midtjylland.

- Jeg synes, at det er superfint, at Region Midtjylland ser en udfordring og rækker ud til os, der kan bidrage til at løse den. Vi vil gerne kigge ind i, om vi kan gøre noget for, at de studerende får større indsigt i de praktiserendes lægers arbejde i Vestjylland.

Helt konkret skal der nu kigges nærmere på, hvordan man styrker den del af medicinuddannelsen, der hedder almen medicin.

Det skal gøres i et samarbejde mellem Region Midtjylland, Aarhus Universitet, de praktiserende læger, Videreuddannelsesregion Nord og kommunerne i den vestlige del af regionen.

Parterne har endnu ikke sat sig til bords sammen. Derfor er der ikke meget konkret lige nu, men ambitionerne om at løse udfordringen er bestemt til stede.

- Jeg vil gå positivt ind i dialogen, lyder det fra dekan Anne-Mette Hvas fra Aarhus Universitet.

Inden sommeren 2024 forventer partierne for næste års budget at blive præsenteret for et konkret beslutningsoplæg.