Patienter fanget på hospitalsstuer efter snestorm: Må aflyse undersøgelser og operationer

Hospitaler i landsdelen oplever lige nu et ekstra pres, fordi deres patienter ikke kan komme hjem på grund af snestormen.

Færdigbehandlede patienter er lige nu fanget på hospitalerne i Viborg og Silkeborg.
Færdigbehandlede patienter er lige nu fanget på hospitalerne i Viborg og Silkeborg.
Foto: Frederik Kortegaard, TV MIDTVEST

Personalet på hospitalerne i Viborg og Silkeborg løber lige nu ekstra stærkt for at få tingene til at hænge sammen.

Det seneste døgns snestorm har gjort, at omkring 50 patienter på hospitalerne ikke kan komme hjem og derfor er fanget på hospitalsstuerne.

Det gælder særligt patienter, der bor i den østlige del af Jylland, hvor uvejret er værst.

-  Vi er ganske voldsomt udfordret af, at vi ikke har ambulancekapacitet i regionen til at prioritere at få vores færdigbehandlede patienter sendt hjem, siger Hans Brødløs, der er beredskabschef og overlæge på Hospitalsenhed Midt.  

Det betyder, at sengepladserne er ved at slippe op. 

Hospitalsledelsen har derfor set sig nødsaget til at udskyde et trecifret antal undersøgelser og operationer torsdag og fredag. 

Al akut aktivitet fortsætter dog som planlagt, ligesom aktiviteter vedrørende kræft eller med betydning for liv og førlighed gennemføres som planlagt.

- Hvis man er borger i Region Midtjylland, vil man blive orienteret, hvis man er en af dem, der skulle have været indkaldt til en undersøgelse eller operation, som desværre må aflyses, siger Hans Brødløs.  

Samarbejder med militæret 

De udskudte undersøgelser og operationer betyder også, at der kan opstå længere ventetid for nogle patienter.

- Der vil alt andet lige være et mindre efterslæb, og sådan må det være, når hele samfundet bliver påvirket af et vejr, som vi har oplevet det seneste døgn, siger beredskabschefen.  

- Men som patient kan man godt føle sig tryg, for vi prioriterer akutte og livstruende tilstande. Men man har måske brug for at vise os lidt tålmodighed, hvis man har været indkaldt til noget planlagt, uddyber han. 

Hans Brødsløs og hans kolleger har lige nu nedsat en krisestab, der håndterer situationen på hospitalerne i Viborg og Silkeborg.
Hans Brødsløs og hans kolleger har lige nu nedsat en krisestab, der håndterer situationen på hospitalerne i Viborg og Silkeborg.
Foto: Frederik Kortegaard, TV MIDTVEST

Hospitalerne samarbejder lige nu med militæret for at transportere de strandede patienter hjem, hvor der i løbet af torsdag er blevet transporteret omkring 15 patienter. 

- Vi håber, der kommer endnu flere køretøjer til, men de har jo også andre opgaver, afslutter beredskabschefen. 

På Regionshospitalet Gødstrup er der også et mindre antal patienter, der er fanget på grund af snevejret, men her der fortsat normal drift.