Ny rapport: Lang afstand til sygehuset øger ikke risikoen for at dø

Afstand er ikke afgørende, hvis den rigtige hjælp når hurtigt frem, viser en ny rapport fra Region Nordjylland.

Ambulance, Region Nordjylland
Foto: Arkiv

Der er ikke større risiko for at dø, selv om der er langt til nærmeste sygehus - hvis bare den rigtige hjælp når hurtigt frem.

Sådan lyder konklusionen i en stor undersøgelse, som danske forskere har offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift British Medical Journal Open. 

Undersøgelsen er baseret på 20.000 akutte ambulancekørsler i Region Nordjylland.

Forskerne har undersøgt, hvor mange af patienterne, der dør med det samme eller inden for de første 30 dage. Og konklusionen er ikke til at tage fejl af, siger en af forfatterne, professor Christian Torp-Pedersen fra Aalborg Universitetshospital.

- Der er et meget klart billede af, at vi overhovedet ikke kan se, at den forsinkelse, der er op til en time,  har nogen som helst betydning, siger han.

1:11
Interview med Christian Torp-Pedersen

Kühnau: Interessant konklusion 

Netop spørgsmålet om afstand til sygehuset har mange gange været et brandvarmt tema, når politikerne har lukket mindre sygehuse. Men ifølge den nordjyske professor bør afstand ikke fylde så meget i debatten.

- Den megen bekymring, der har været, når især små sygehuse lukker, synes jeg ikke er berettiget, siger han og peger på, at det er mere afgørende, at ambulancen når hurtigt frem med den rigtige behandling. 

- I Region Nordjylland var middeltiden til at ambulancen nåede frem under 10 minutter. Det er ret godt, og det ser ud til, at det løser opgaven, siger Christian Torp-Pedersen.

I Region Midtjylland har sygehuslukninger flere gange medført massive protester - blandt andet i forbindelse med beslutningen om at oprette et storsygehus i Gødstrup ved Herning.

Regionrådsformand Anders Kühnau (S) kalder rapportens konklusion interessant, fordi den peger på, at den præhospitale struktur, som man har valgt i Region Midtjylland, er den rigtige. 

- Det er lige præcis derfor, vi har valgt at have 10 lægebiler i Region Midtjylland, hvilket er flere end noget andet sted i Danmark. Det er også - tror jeg - en af grundene til, at vi har så lav en hjertedødelighed, siger Anders Kühnau.

2:08