Halvdelen af medicinske afdelinger døjer med overbelægning

Patienter på gangene er hverdag på mange afdelinger på danske sygehuse. Danske Patienter kalder det et kæmpe problem og uværdigt for patienterne.

Cirka 50 procent af de medicinske afdelinger i de fem regioner har oplevet at have flere patienter indlagt, end der var plads til i 2018. Arkivfoto.
Cirka 50 procent af de medicinske afdelinger i de fem regioner har oplevet at have flere patienter indlagt, end der var plads til i 2018. Arkivfoto.

Der er store problemer med overbelægning på danske sygehuse.

Det skriver Berlingske på baggrund af nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen, som interesseorganisationen Danske Patienter har analyseret.

Ifølge Danske Patienters analyse har cirka 50 procent af de medicinske afdelinger i de fem regioner oplevet at have flere patienter indlagt, end der var plads til i 2018.

- Overbelægning er et kæmpe problem. Det er ikke bare uværdigt for patienterne at skulle ligge på gangene. Det betyder også, at der sker fejl - og i sidste ende flere dødsfald.

- Det her handler om, at der skal tilstrækkelig med ressourcer og nok personale til patienterne, siger direktøren for Danske Patienter, Morten Freil, til Ritzau.

På Aalborg Universitetshospitals infektionsmedicinsk område har der ikke været én eneste måned i 2018 og 2019, hvor patienter ikke har måttet ligge på gangen eller andre steder end den stue, hvor de burde.

I en måned var der på infektionsmedicinsk område overbelægning i 30 dage, skriver Berlingske.

Uværdigt for patienterne

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) kalder det "uværdigt for patienterne", når der ikke er plads på en stue.

Det er dog regionernes og ikke regeringens ansvar, lyder det fra ministeren.

- Regionerne er desværre ikke i mål trods et markant økonomisk løft i denne valgperiode. Herunder med penge, som regionerne har fået målrettet til bekæmpelse af overbelægning.

I 2015 gjorde Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, ellers meget ud af, at han og Venstre ville overbelægningen til livs, såfremt han blev statsminister.

- Det første, jeg vil gøre, når jeg bliver statsminister, er at holde regionerne op på, at der skal rettes op på det her (overbelægning, red.). Det kan handle om penge, men det handler også om et bedre samarbejde mellem regioner og kommuner.

- Der var nogen sidst, der gik til valg på at gøre op med overbelægningen, og det eksisterer stadig. Det skal vi have gjort noget ved, sagde Lars Løkke Rasmussen til TV2 i maj 2015.

At komme overbelægning til livs ville ifølge statsministeren være "topprioritet", når der skulle forhandles økonomi med regioner og kommuner.

Tager problemerne alvorligt

I Danske Regioner er meldingen fra formanden for sundhedsudvalget, Karin Friis Bach (R), at man tager problemerne med overbelægning "dybt alvorligt".

Hun mener da også, at situationen ser en smule lysere ud, hvis man sammenligner tallene fra januar i år med samme måned året før.

- Vi arbejder målrettet på at løse problemerne. De penge, vi har fået, er blevet brugt til at nedbringe overbelægningen.

- Men vi er udfordret af, at der kommer væsentligt flere patienter på sygehusene.

- Bare de sidste to år er der kommet 55.000 flere patienter, og det presser os, siger Karin Friis Bach, som ser et behov for at tilføre sundhedsvæsenet to milliarder kroner yderligere.

2:07
Influenza-epidemier kommer næsten hvert år og giver overbelægning og mangel på personale. Sidst var i november sidste år.