Trods opråb om kritiske tilstande: Sygeplejersker og læger har ikke svaret på vigtig undersøgelse

Meget få sygeplejersker og endnu færre læger har svaret på en lovpligtig arbejdspladsvurdering for Regionshospitalet Gødstrup. Årsagen er, at de ikke mener, de har tid til at besvare den på en vagt.

2:35
Kun 14,4 procent eller i alt 30 sygeplejersker har svaret på en arbejdspladsvurdering (APV) i august sidste år. Det viser en aktindsigt, som TV MIDTVEST har fået.
Foto: TV MIDTVEST

De seneste uger har læger og sygeplejersker på Akutmodtagelsen i Regionshospitalet Gødstrup fortalt, at de har så travlt, at de har svært ved at nå deres opgaver.

Alligevel er det kun 14,4 procent, som svarer til i alt 30 sygeplejersker, der har svaret på en arbejdsplandsvurdering - også kaldet en APV.

En APV er en lovpligtig arbejdspladsvurdering, som giver medarbejdere mulighed for at gøre opmærksom på et dårligt arbejdsmiljø i en virksomhed, og når sygeplejerskerne siger, at de har travlt, så undrer det Ib Bjerregaard (V), som er medlem af hospitalsudvalget, at så få sygeplejersker og læge har brugt undersøgelsen til at råbe hospitalsledelsen op.

- Jeg synes da, man kan sætte spørgsmålstegn ved, om det overhovedet kan bruges til noget, når så få har svaret. Det kan tyde på, at det er for omfattende, det der bliver spurgt om, siden de ikke kan finde tiden, siger han og tilføjer:

- Jeg mener, det er et ledelsesansvar sammen med tillidsrepræsentanterne, for det må jo også være i medarbejdernes interesse at få det udfyldt, så man kan følge op på de ting, der måtte blive beskrevet i dem.

Manglende svar skyldes travlhed

Ifølge sygeplejerskernes tillidsfolk, er det netop travlhed og arbejdspres, der er årsagen til de manglende besvarelser.

- Der er simpelthen alt for mange opgaver i forhold til det antal, som de er. De har været i et langvarigt arbejdspres, og mange har skullet tage ekstravagter for at få hverdagen til at hænge sammen, siger Bente Rasmussen, der er næstformand ved Dansk Sygeplejeråd i Midtjylland og forsætter:

- De er nødt til at prioritere hver evigt eneste dag. Og her kommer patienterne altså i første række, så de får den behandling og omsorg, de har brug for.

Næstformand ved Dansk sygeplejeråd i kreds Midtjylland, Bente Rasmussen, mener sygeplejerskerne råber op om problemerne til ledelsen, selv om de ikke har svaret på undersøgelsen.
Næstformand ved Dansk sygeplejeråd i kreds Midtjylland, Bente Rasmussen, mener sygeplejerskerne råber op om problemerne til ledelsen, selv om de ikke har svaret på undersøgelsen.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

I alt har kun fem læger besvaret en APV-undersøgelse, og her er det også travlhed, der er årsagen til så få besvarelser, oplyser overlæge ved Akutafdelingen på Regionshospitalet Gødstrup, Anders Brøns Møllekær.

- Når vi har så travlt, som vi har nu, hvor vi har meget svært ved bare at nå vores frokost, og kollegaer har svært ved at nå på toilet, jamen så prioriterer vi vores tid ved patienterne, og derfor kommer sådan en undersøgelse ikke i første række, siger overlægen.

Få svar maler et positivt billede

APV-undersøgelsen fra Akutmodtagelsen på Regionshospitalet Gødstrup tegner et positivt billede af forholdene på arbejdspladsen.

Ud af 63 kritikpunkter i undersøgelsen er det blot tre, der peger på problemer med arbejdspres og manglende tillid, viser den aktindsigt, som TV MIDTVEST har fået.

Men skal sygeplejerskerne ikke gøre opmærksom på, at der er problemer for at få ledelsen til at gøre noget ved problemerne?

- Jo, men det gør de også på anden vis, understreger næstformanden for Dansk Sygeplejeråd, Bente Rasmussen.

I denne uge har hospitalsledelsen og medarbejdere også holdt krisemøde om situationen på Akutafdelingen.