Kommune stopper modtagelse af Nordic Waste-jord

I Silkeborg Kommune vil man tage flere prøver fra støjvolden, der indeholder jord fra Nordic Waste. Imens bliver modtagelsen af ny jord sat på pause.

Udvalgsformand Rune Kristensen (tv.) forstår borgernes bekymring, men afviser den. Per Thorendahl (i midten) og Brian Nykjær Brandt (th.) ser frem til, at der nu bliver taget flere prøver af jorden.
Udvalgsformand Rune Kristensen (tv.) forstår borgernes bekymring, men afviser den. Per Thorendahl (i midten) og Brian Nykjær Brandt (th.) ser frem til, at der nu bliver taget flere prøver af jorden.
Foto/Grafik: Claus Klok, TV MIDTVEST

Torsdag morgen har Klima- og Miljøudvalget i Silkeborg Kommune haft et ekstraordinært møde med én ting på dagsordenen.

Modtagelse af jord fra Nordic Waste i Randers Kommune.

Her har et enigt udvalg besluttet at sætte modtagelsen af jorden på pause i omkring 14 dage.

Det sker, efter det er kommet frem, at dele af jorden er mere forurenet end først antaget. Man har indtil videre modtaget omkring 42.000 tons jord, som skal bruges i en støjvold i byen Balle.

- Med den usikkerhed der er skabt, beder vi om, at der bliver skruet op for lokale tests, så vi får et bedre datagrundlag, lyder det fra udvalgsformand Rune Kristensen fra Socialdemokratiet.

Han understreger dog, at alt jord, der er modtaget indtil nu holder sig indenfor kommunens grænseværdier i miljøgodkendelse for støjvolden, selvom dele af jorden hører under betegnelsen "forurenet jord".

Rune Kristensen oplyser, at jorden indtil nu er blevet testet både i Randers og ved modtagelse i Silkeborg, men præcis hvor mange tests, der er foretaget, har han ikke tal på.

Faktum er dog, at man nu skruer op for intensiviteten af egne tests, mens man sætter modtagelse af ny jord på pause.

- Vi lægger alt frem, vi har. Vi lytter, dobbelttjekker og dobbeltester. Vi står på mål for fagligheden, lyder det fra Rune Kristensen.

Bekymrede borgere

Ingeniøren kunne onsdag fortælle, at op mod 30 procent af jorden fra Nordic Waste ikke er "lettere forurenet", men "forurenet jord". Og det bekymrer flere borgere, der bor tæt på støjvolden i Silkeborg.

- Det er næsten forventeligt. Og det er netop min bekymring: kontrollen og kvalitetssikringen, lyder det fra Per Thorendahl, der bor omkring 300 meter fra støjvolden.

Han efterspørger netop flere og større prøver, og det får han nu.

- Jeg er positiv over, de stopper, men det er for sent. De skulle have være grundigere fra starten. Jeg synes ikke, det er godt nok, men jeg bor også i området, siger han til TV 2 Østjylland.

Tidligere har Brian Nykjær Brandt, der også bor i Balle, udtrykt bekymring over, at jorden, der benyttes er lettere forurenet. Især med tanke på at Silkeborg Kommune vil lave aktive områder omkring støjvolden, hvor børn kan lege og frugttræer skal plantes, fortæller han.

- Der er en børnehave 200 meter væk, og der skal laves kirsebærlund og æbleplantage. Det forstår jeg ikke, siger han.

Men ifølge formanden i Klima- og Miljøudvalget i Silkeborg Kommune, Rune Kristensen, er der intet at frygte, selvom jorden nu skal dobbelttjekkes.

Åben skurvogn næste uge

Udvalgsformand Rune Kristensen understreger, at det er "kompliceret stof", men at jorden godt kan være i kategorien forurenet jord og stadig overholde kommunens miljøgodkendelse.

- Jeg forstår udmærket bekymringen, men der er ingen udfordringer ved at bruge området, når det engang står færdigt, siger han med henvisning til, at arbejdet ventes at være afsluttet i 2027.

Han henviser borgerne med spørgsmål til at komme til "åben skurvogn" ved støjvolden i Balle på onsdag 7. februar fra klokken 15.00-17.00.

- Jeg kan ikke tage følelsen væk fra folk. Men jeg forsøger at formidle det, vi får at vide: At jorden bliver håndteret korrekt.

Hvis flere af Silkeborgs indbyggere skulle ønske et mere klassisk møde, så er udvalgsformanden også åben for at indbyde til dét, oplyser han.

For nu afventer han og resten af byrådet, at der kommer svar på de ekstra tests over de kommende 14 dage.