Verdenskendt kunstner står bag 800 plakater: - Der er intet så skræmmende som hvidt papir

PORTRÆT: Finn Nygaard kalder sig både grafiker og kunstner. I 45 år har han omdannet hvidt papir til farverige plakater.

- Der er ikke noget, der er så skræmmende som et hvidt stykke papir.

Sådan siger plakattegneren Finn Nygaard uden at tøve.

Alligevel har han på 45 år stået over for et stykke hvidt papir over 800 gange, inden det blev til netop den plakat, han ønskede at tegne.

- Jeg er en gammeldags tegner, så jeg laver skitse efter skitse, og så føler jeg pludselig, at jeg har fat i noget. Der kan ligge 100 skitser, før jeg når det, jeg gerne vil, fortæller han.

Manden med penslerne har fundet roen til sit arbejde i Jørsby uden for Nykøbing. Her flyttede han til i 2014.

En artikel blev epokegørende

Han har fået så mange priser og været på så mange udstillinger, at det er umuligt at nævne alle, og han kalder sig både grafiker og kunstner.

- Jeg har jo bare tegnet mine tegninger, og så vil skæbnen det, at der er nogle, der efterspørger dem, siger han. 

quoteJeg har været dommer i en jury, hvor der kom 12.000 plakater ind. Det er mange. Plakaten lever, og den har det godt

Finn Nygaard, kusntner og grafiker.

Det var en artikel i et amerikansk magasin The Graphis, der åbnede dørene for den unge Nygaard.

- Det var en epokegørende ting i mit liv. Fra den dag ændrede alt sig, fortæller Finn Nygaard. 

Siden da har han rejst så meget rundt i verden til biennaler, udstillinger og som dommer i forskellige plakatjuryer og som lærer for unge designere.

Passion for jazz

Mange af Finn Nygaards plakater er lavet til Jazzfestivaler, og det er ikke tilfældigt.

Jazzmusikken er en af Nygaards store passioner. Når han går alene i sit atelier, er det jazzens rytmer, der giver inspiration til arbejdet

- Det handler om at få papiret til at leve, så den, der kigger på det, bliver bevæget rundt i plakaten. Du kan blive ved med at arbejde med det. Du kan arbejde med det hele livet. På et eller andet tidspunkt er den der -  det kan man mærke, siger Finn Nygaard. 

Plakaten blev oprindeligt fremstillet til at hænge udenfor. Senere fik den lov at pryde indenfor. I dag vil nogen måske sige, at plakaten er yt, men ifølge Finn Nygaard har den aldrig haft det bedre.

- Jeg har været dommer i en jury, hvor der kom 12.000 plakater ind. Det er mange. Plakaten lever, og den har det godt, siger han. 

Fakta om Finn Nygaard​​​​​

 

Læs flere artikler fra Morsø eller i kategorien Kultur.