Ungeområde for første gang på Kulturmødet: Morsingboen Malte står bag

Malte Houe står også bag organisationen Ung Kult, der vil skabe bedre forhold for unge kulturskabere.

Malte Houe er frontfiguren i Ung Kult, som står for et område på årets Kulturmøde.
Malte Houe er frontfiguren i Ung Kult, som står for et område på årets Kulturmøde.
Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

For første gang nogensinde på Kulturmødet har de unge deres helt eget område. 

Ung Kult hedder det, og al æren for det nye område kan næsten tilskrives en ung mand alene: Malte Houe.

Den 19-årige morsingbo fik for et par år siden nemlig nok, da ældre menneske besluttede, hvad han skulle opleve af kultur.

- I 2019 stod jeg til en debat her på Kulturmødet, og jeg faldt over, at alle i panelet var gamle gråhårede mænd, som skulle fortælle mig, hvad for noget kunst og kultur jeg som ung godt kunne lide, fortæller Malte Houe.

Derfor stiftede morsingboen Ung Kult. En platform af unge, der skaber kulturelle projekter for andre unge.

Under corona voksede Ung Kult stødt, men først i år gik det endelige mål i opfyldelse. At få deres eget område til Kulturmødet.

- Ambitionen var, at det skulle være os som lokale unge, der skulle stå for et område til de unge. Frem for at modarbejde i protest og lave vores eget, så ville vi være en integreret del af Kulturmødet. 

- Jeg tror ikke på det der med de unge mod de gamle. Jeg tror, at samarbejde er vejen frem for at skabe mere ungdomskunst og -kultur, siger Malte Houe.

Vi skal sparke døren ind på en ordentlig måde

Platformen Ung Kult, som Malte Houe startede for tre år siden, har fået medlemmer over hele Danmark, og det er blevet mere end bare et fællesskab. 

- Ung kult er blevet til en ung stemme, som prøver at skabe bedre forhold for unge kulturskabere. Det gør vi ved at give de unge plads til at udfolde sig og det kan de her på området, siger den unge morsingbo.

På Ung Kult har der været mulighed for at bidrage til et kommende ungdomshus i Nykøbing. Man har kunnet lave stole og vægmalerier, mens man også har kunnet bidrage til et vævet kunstværk.

Men det er svært at skabe rammer for de unge uden penge. Malte Houe har selv søgt fonde og arbejdet tæt med Morsø Kommune om at forbedre forholdene for de unge på Mors. Nu prøver han gennem Ung Kult at give det videre til unge i andre landsdele.

For det er ikke lige sådan at overbevise folkene med penge om at følge en teenagers ide.

- Vi har arbejdet meget med, hvordan man sparker døren ind hos de voksne, men også hvordan man gør det på en ordentlig måde.

- Når døren så er sparket ind, handler det om at vise, at man har noget at byde på. Når folkene kan se det, siger de kom og fortæl, og så er det bare at fyre den af, fortæller Malte Houe. 

Morsø Kommune har en pulje på 100.000 kroner, som hvert år skal gives til et initiativ skabt af unge. Alle unge kan søge, så det er bare at byde ind.

9:41
Fredag sætter TV MIDTVESTs Kulturmøde-dækning fokus på de unges syn på kultur.