Unge på Mors får deres eget hus: - Det er fuldstændig vanvittigt

Næste år får de unge på Mors et hus, der skal skabe mere attraktive rammer for forskellige arrangementer.

2:08
Mia Carlsen og Malte Houe glæder sig til at bytte containeren ud med et rigtigt ungdomshus.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

I de fleste større byer er der gode samlingssteder for unge, og i mange af byerne er der decideret ungdomshuse, hvor de unge kan hænge ud i deres fritid.

Så heldige er de unge i Nykøbing dog ikke, for deres ungdomshus består lige nu af en container.

Men de unges ønske om et rigtigt ungdomshus er nu blevet hørt.

- Vi har fået lovning af kommunen på, at vi får et hus til næste år, så det er fuldstændig vanvittigt. Jeg er helt oppe at køre over det, fortæller Malte Houe, formand og stifter af den lokale ungdomsforening Ung Kult.

Drømmene er vokset ud af containeren 

Og der er store ambitioner for, hvad det nye ungdomshus skal bruges til.

- Vi har en ambition om at blive hjertet af dansk ungdomskunst og -kultur udenfor de større byer. Vi vil gerne skabe en paraplyorganisation, hvor vi er tovholdere på forskellige initiativer, som unge skaber indenfor kunst og kultur, og det har vi brug for nogle ordentlige rammer og noget plads for at kunne facilitere, fortæller Malte Houe.

Indtil videre har den begrænsede plads i containeren, som udgør Nykøbings ungdomshus for tiden, indskrænket mulighederne for at afholde nogle spændende arrangementer.

- Vi er ofte blevet spurgt af andre foreninger eller organisationer, om de må låne vores hus til et ungdomsarrangement, og det må de selvfølgelig gerne, men det er bare meget begrænset, hvor mange man kan være i en container, fortæller Mia Carlsen, der er bestyrelsesmedlem i Ung Kult.

Nykøbings nuværende ungdomshus.
Nykøbings nuværende ungdomshus.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Både Malte Houe og Mia Carlsen oplever, at der en stor efterspørgsel hos de unge efter et sted at være.

- Det er vigtigt, at der er et sted, hvor unge kan samles i stedet for, som det er lige nu, hvor man samles på kantstene rundt omkring i byen, siger Mia Carlsen.

Ungdommen skal vende tilbage 

Udover at det kommende ungdomshus skal fungere som et forsamlingssted for de unge, håber de også på, at huset kan være med til at skabe en attraktiv ungdomskultur i byen, og et miljø der gør de mange muligheder indenfor ungdomskunst og kultur mere tydelige.

- Jeg forstår godt, at man rejser til de større byer og tager sin uddannelse, men hvis man har været en del af et fedt ungdomsmiljø, mens man var i området som helt ung, så tror jeg, der er meget større chance for, at man vender tilbage igen, siger Malte Houe.

Det kommende ungdomshus er blevet en del af næste års kommunale budget, men det er dog ikke fastlagt endnu, hvor huset skal placeres, og hvad det præcis skal koste. 

Der er ikke plads til mange unge i containeren.
Der er ikke plads til mange unge i containeren.
Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST