Tonnys hustru var på hospice 50 minutter væk: Nu håber han på en løsning tættere på

Thyboerne holdt onsdag aften møde om, om der skal være et hospice i nærområdet. Thyboen Tonny Borggaard bakker op om idéen.

2:13
Tonny Borggaards hustru var på hospice i Skive - 50 minutters kørsel fra hjemmet i Thy. Nu arbejder thyboer på at få et hospice tættere på.
Foto: Sine Bach Jakobsen, TV MIDTVEST

For Tonny Borggaard fra Stenbjerg i Thy havde det en kæmpe betydning, at han og hans kone havde et ophold på hospice, da hun blev terminalpatient.

Sammen flyttede de ind på hospice i Skive i knap fire måneder.

- Det betyder rigtig meget med den tryghed og nærvær, man kunne opleve. Og den professionelle tilgang fra alle, der er omkring en - de sygeplejersker, læger, psykolog og præster, der er tilknyttet til det. De er virkelige gearet til, at den syge skal have den bedste mulige, sidste tid, siger Tonny Borggaard.

De var dog ramt af afstanden. Det tager 50 minutter at køre fra Stenbjerg til Skive. 

Afstanden betød også noget for, hvor meget deres børn kunne komme at besøge deres mor på hospice.

- Afstanden var faktisk et irritationsmoment, fordi man kommer til en fremmed by og kender ikke nogen ting. Ens børn kommer typisk længere væk fra, og hvor skal de bo i en fremmed by?

Er der udsigt til et hospice i Thy-Mors?

Fremtidens AkutSygehus Thisted (FAST) holdt onsdag aften møde om, hvorvidt der kan komme et hospice til Thy-Mors-området. 

Her forsøgte Tonny Borggaard at gøre de fremmødte klogere på hverdagen på et hospice. 

- Jeg tror, der er mange, der ikke ved, hvad et hospice og dagligdagen dér indeholder, eller at nærområdet betyder rigtig meget, siger han.

På nuværende tidspunkt er det nærmeste hospice for thyboer og morsingboer i Skive, men det er vigtigt at være tæt på sit nærområde, hvis man skal indlægges sådan et sted.

Det mener formanden for FAST, Erik Holm. 

- Hospice kan noget helt særligt. Det er gearet til at tage sig af de mennesker, som har brug for smertelindrende behandling og deres pårørende, siger han.

Og den beskrivelse rammer helt plet på Tonny Borggaards oplevelse. For ham og hans kone havde hospicet stor betydning for deres sidste tid sammen.

- Det gjorde en kæmpe forskel at flytte på hospice. De fik styr på medicinen og fik hende så meget på benene, at vi nåede hjem i tre uger og at holde juleaften. Det, synes jeg, var fantastisk, siger Tonny Borggaard.

Erik Holm er formand for Fremtidens AkutSygehus Thisted, og her støtter man idéen om et hospice, der skal dække Thy og Mors.
Erik Holm er formand for Fremtidens AkutSygehus Thisted, og her støtter man idéen om et hospice, der skal dække Thy og Mors.
Foto: Sine Bach Jakobsen, TV MIDTVEST


Der er allerede alternativer til et hospice på blandt andet Thisted Sygehus' palliative afdeling, hvor man lindrer smerten hos uhelbredeligt syge patienter. 

Men det er ikke nok ifølge Erik Holm. Et hospice har nogle helt andre resourser.

- Vi vil have hele paletten også i Thy-Mors-området. Hospitalet har ikke de ressourcer. Det er et helt andet set up, man har på et hospice, siger han. 

Er der et behov?

Erik Holm fra Fremtidens AkutSygehus Thisted er ikke i tvivl om, at der er behov for et hospice i enten Thy eller på Mors.

- Jeg er selv overbevist om at, hvis der var et tilbud om hospice, så ville vi også se mange flere der ville gøre brug af det, siger han.

Men det kan være svært at vide, hvor stort behovet er.

- Før vi kan finde ud af det, er vi nødt til at have tilbuddet. Det lyder måske mærkeligt, men hvis ikke tilbuddet er der, må man klare sig på anden vis, siger formanden for FAST.

Han håber, at mødet onsdag aften kan få skubbet gang i debatten, og at der i fremtiden kan komme et hospice til Thy-Mors.

- Jeg tror ikke lige, det bliver bygget i morgen, men jeg tror på, det kommer, siger Erik Holm.