Ny krabbeart bør dræbes: Men pas på - det er en aggressiv fætter

En ny krabbeart har slået sig ned i Limfjorden. Hvis du ser den, skal den helst dræbes.

En ny krabbe har slået sig ned i Limfjorden - nemlig den såkaldte penselklippekrabbe. 

Det faglige råd lyder, at den skal slås ihjel, fordi den vil udrydde den mere kendte strandkrappe. Men pas på. Den bider fra sig! 

- Den er mere aggressiv end strandkrabben, siger Kathrine Habekost Hansen, der er biolog ved Dansk Skaldyrcenter i Nykøbing Mors. 

Hun var selv med til at finde den nye krabbeart. 

- Det gør nok dobbelt så ondt at blive bidt af en penselklippekrabbe i forhold til en almindelig strandkrabbe. Man kan nok godt se et lille mærke bagefter, siger hun. 

Selvom penselklippekrabbe er mindre en den mere kendte strandkrabbe, bider den stadig hårdere.
Selvom penselklippekrabbe er mindre en den mere kendte strandkrabbe, bider den stadig hårdere.
Grafik: Rigmor Sams, TV MIDTVEST

 Den nye krabbeart er kommet til fra Asien. Men for nylig dukkede den op i Lomfjorden. Senere slog DTU Aqua fast, at den nye krabbeart er kommet for at blive. 

Der er bare ét problem: Den nye krabbe skal helst slås ihjel. Den kan være til fare for den mere velkendte strandkrabbe. 

Derudover kan den potentielt set også være en trussel for eksempelvis sandorm og hjertemusling. 

Territorial og aggressiv

Biologen beskriver også penselklippekrabben som mere territorialt anlagt end strandkrabben.

Det betyder, at den foretrækker at leve under én sten for sig selv. Strandkrabber lever typisk to eller tre krabber under samme 'tag'.  

Samtidig kan penselklippekrabbens aggressive væremåde potentielt set få betydning for antallet af strandkrabber i Limfjorden. 

- Der er en teori om, at den vil kunne påvirke vores egen krabbe. Hvis den går efter alle steder, hvor strandkrabben bor, når den er lille, kan det få betydning for, hvor mange strandkrabber, der vil være fremover, siger Kathrine Habekost Hansen. 

- Typisk vil vi gerne have de arter, der er naturlig tilpasset vores klima. 

Biologen understreger dog, at den nye krabbeart ikke er giftig. 

Kathrine Habekost Hansen har selv fundet penselklippekrabben i Limfjorden lige ud for Nykøbing Mors. Den nye krabbeart ses til højre. Strandkrabben til venstre.
Kathrine Habekost Hansen har selv fundet penselklippekrabben i Limfjorden lige ud for Nykøbing Mors. Den nye krabbeart ses til højre. Strandkrabben til venstre.
Foto: Sarah Katrine Houe, TV MIDTVEST

Hvordan slår man den ihjel? 

Arten er tidligere blevet observeret i form af enkeltindivider, men i juni fandt DTU Aqua 15 voksne individer i Klosterbugten ved Nykøbing Mors.

Selvom Kathrine Habekost Hansen mener, at det bliver meget svært at få den nye krabbeart udryddet, lyder opfordringen alligevel at man bør slå den ihjel, hvis man får øje på den. 

Og hvordan gør man det på den mest humane måde? 

- Hvis man har en lille lommekniv, kan man stikke den ned gennem øjnene. Der har den sit centralnervesystem, siger hun. 

Slutteligt fortæller hun, at det kan blive svært at finde krabben hen over vintermånederne, fordi den gemmer sig ude på den dybere vand, mens vinteren står på.  

2:26
Penselklippekrabben er flyttet fra Asien til Limfjorden, men den skal helst ikke blive i Danmark
Foto: Sarah Katrine Houe, TV MIDTVEST