Kommune forbyder spildevandsslam med PFAS
Morsø Kommune forbyder brugen af spildevandsslam som gødning, hvis slammet indeholder PFAS-stoffer - også selv om stofferne er langt under grænseværdien.
Et enigt Teknik- og Miljøudvalg i Morsø Kommune vedtog onsdag middag at forbyde brugen af spildevandsslam som gødning, hvis slammet indeholder selv meget små mængder af de skadelige PFAS-stoffer.
- Når det kommer til sådan nogle stoffer her, er vi nødt til at bruge forsigtighedsprincippet, siger Meiner Nørgaard, der er formand for Teknik- og Miljøudvalget.
Udvalget følger således administrationens indstilling, efter kommunen blev opmærksom på, at en af øens landmænd, Torben Gade Kristensen, havde brugt spildevandsslam fra Harboøre Rensningsanlæg, der indeholdt PFAS-stoffer.
Spildevandsslammet indeholder blandt andet stoffer som kalium og fosfor, der kan bruges til at gøde med.
Men en prøvekontrol af spildevandsslammet har vist, at slammet fra Harboøre Rensningsanlæg, som landmand Torben Gade Kristensen har brugt som gødning, har indeholdt de sundhedsskadelige PFAS-stoffer.
- Det er simpelthen for at være forsigtige, siger Meiner Nørgaard, der i mange år har været valgt for Dansk Folkeparti, men som for nogle måneder siden blev løsgænger i kommunalbestyrelsen på Mors.
Selv om stofferne i spildevandet ikke overstiger grænseværdierne, og der derfor ikke som sådan er noget ulovligt i at benytte slammet til gødning, har politikerne besluttet ikke at tage nogen chancer, hvis den jord, der skal gødskes, ligger umiddelbart ovenpå eller tæt på grundvandmagasiner.
- Vi vil gerne passe godt på vores grundvand. Og vi kan ikke få 100 procent sikkerhed for, at de her stoffer ikke siver ned, siger Meiner Nørgaard.
Landmand Torben Gade Kristensen tager forbuddet helt roligt.
- Så må jeg bruge handelsgødning i stedet for, siger han til TV MIDTVEST.