Else lever af at få folk til at falde til nye steder: - Jeg er enormt stolt af det

Hun er uddannet bager, men Else Christensen driver i dag en virksomhed, der hjælper andre virksomheder med at få deres udenlandske medarbejdere til at falde godt til.

2:13
To ophold i udlandet, i forbindelse med arbejde, fik Else Christensen til at starte en virksomhed, der skal hjælpe udenlandsk arbejdskraft på plads - Nu er hun så selv vendt hjem til det vestjyske.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Hun har fundet sig til rette på en gård på lidt uden for Nykøbing Mors, men Else Christensen har været vidt omkring. Hun er født i Glyngøre, uddannet i Holstebro, har arbejdet på Sjælland, i Frankrig og Schweiz.

- Jeg fik et tilbud fra Paris, og uden at kunne et ord fransk kom jeg derned og blev ansvarlig for Europa, Afrika og Mellemøsten i en virksomhed inden for smagsstoffer. Det var en rejse, siger Else Christensen, der er uddannet bager og siden flavourist.

Det var netop mødet med Paris, der lagde grundstenene for den virksomhed, Relocare, som hun driver i dag.

I Frankrig blev hun nemlig mere eller mindre overladt til sig selv. 

- Jeg sov på en luftmadras i fem måneder, siger Else Christensen.

Da hun vendte hjem til Danmark, begyndte hun at læse virksomhedsadministration, og det var her, der for alvor blev sat ild til hendes virksomhed. 

I 2007 blev Relocare stiftet, hvor formålet er noget så simpelt som at få folk til at falde godt til. Det vil sige, når virksomheder skal have medarbejdere ude fra den store verden og til Danmark, så hyrer de Else Christensen, som sikrer, at medarbejderne får lyst til at blive.

- De vil kende kulturen, have en base, gode skoler til børnene, forstå det samfund, de er en del af. Det er vi sat i verden for at gøre, selvfølgelig finde de rigtige boliger og ikke bare de dyre steder. Vi er rigtig dygtige til det, siger Else Christensen, som i dag har afdelinger i Virum, Glyngøre og Stockholm.

Efter mange år ude i verden, har Else Christensen langt om længe fundet sig til rette på en gård lidt uden for Nykøbing.
Efter mange år ude i verden, har Else Christensen langt om længe fundet sig til rette på en gård lidt uden for Nykøbing.
Foto: Martin Sodemann, TV MIDTVEST

Også hjælp til ægtefæller

I Danmark hjælper kommunerne til, når der kommer arbejdskraft udefra. Ifølge Else Christensen er den hjælp dog langt fra nok.

- Vi kan gå mange skridt længere, end hvad en kommune må. Vi har også en væsentlig anden erfaring, og vi arbejder tværfagligt, siger Else Christensen, der også trækker på sin egen personlige erfaring fra Paris.

En af de virksomheder, som har haft god gavn af Relocare, er Einar Willumsen Nordic Flavour House. Her er det især, når de skal hente medarbejdere uden for Norden, at Relocare har en vigtig opgave hos dem.

- Jeg vil umiddelbart sige, at de medarbejdere, vi har hentet, ville nok ikke være kommet hos os, hvis ikke vi havde fået hjælp, siger direktør Jan Grøndal, der henter folk fra blandt andet Polen, Frankrig, Holland og Iran.

For nogle af medarbejderne har Relocare blandt andet hjulpet med at finde job til ægtefællerne.

- Det er givet godt ud at ofre noget ekstra for at få den hjælp – og det er godt givet ud at få sine medarbejdere så godt integreret som muligt, siger Jan Grøndal, der ser et stort potentiale, når han skal tage mindre højde for landegrænser.

- Det gør, at vi føler, der er en meget lav barriere i forhold til at rekruttere medarbejdere i udlandet, siger han.

For Else Christensen, der godt selv kunne have brugt Relocare, da hun sov på luftmadras i Paris, betyder det meget, når det lykkedes hende at give kundernes medarbejdere fodfæste.

- Det betyder utroligt meget, og jeg er enormt stolt af det, vi gør, siger Else Christensen og fortsætter:

- Der er flere par, der er kommet, som har fået børn her, og jeg har det som om, det er nære bekendte, der har fået børn. Det er så fantastisk, og nu skal de giftes.