DF’er før formandsvalg: - Mere Jylland og mindre København

Hvem skal tage over efter Kristian Thulesen Dahl som formand for Dansk Folkeparti? Det spørgsmål fylder lige nu meget i Dansk Folkepartis bagland.

2:43
Hvem peger de midt- og vestjyske DF-profiler på som formand for partiet? Det spurgte vi om søndag.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Meiner Nørgaard har været medlem af Dansk Folkeparti siden 2006.

Han har klare holdninger til snakken om en ny frontfigur for partiet.

- Vi skal have noget mere Jylland og noget mindre København i Dansk Folkeparti, mener Meiner Nørgaard, der er 2. viceborgmester i Morsø Kommune.

Med de nuværende kandidater er det realistiske bud Messerschmidt flankeret af Kofod.

- Ja. Det kan vi godt sige sådan sige helt kort, medgiver han.

Men Meiner Nørgaard drømmer om en kvinde, der ligesom Messerschmidt er hovedperson i en retssag, hvis endelig resultat nok påvirker chancerne for at sætte sig i formandsstolen.

- Hun er jo også en god jyde. Hun har faktisk gået herovre på Nykøbing Gymnasium, dengang hun var færdig med sin folkeskole i Salling, påpeger Meiner Nørgaard.

Støjberg - et supergodt bud

Inger Støjberg er flere i Dansk Folkeparti begejstrede for. Men hun er ikke medlem af partiet, og derfor er vejen at gå - nu og her - en anden.

- Jeg håber inderligt, at jeg kommer på hold med Inger Støjberg, og hun er også et supergodt bud, men for mig giver det ikke mening at diskutere hendes kandidatur. Det svarer til, at Ronaldo vil være en god angriber for FC Midtjylland - men han spiller ikke for klubben, pointerer Dennis Flydtkjær, medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti.

- Jeg håber inderligt, at jeg kommer på hold med Inger Støjberg, siger Dennis Flydtkjær.
- Jeg håber inderligt, at jeg kommer på hold med Inger Støjberg, siger Dennis Flydtkjær.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Så Flydtkjær bakker op om Morten Messerschmidt og Peter Kofod. 

Det samme gør en anden partisoldat i baglandet. Det ændrer Merete Dea Larsens offentliggjorte kandidatur i aftes ikke på.

- Morten har trods alt danmarksrekord i personlige stemmer ved et valg nogensinde. Jeg synes, Morten har den x-faktor, der skal til at løfte partiet igen. Der er det klart, at Merete Dea Larsen er et mere uskrevet blad, mener Simon Vanggaard, som er 1. viceborgmester i Ikast-Brande Kommune.

Nødt til at tænke i nye baner

Og der skal skrives en ny historie, for ved de seneste valg er det gået den forkerte vej for det EU-kritiske og indvandrerskeptiske parti.

- Vi er nødt til at tænke i nye baner. Der skal medlemsinddrages på en helt anden måde. Der skal politikudvikles på en meget mere inkluderende måde, der også får kommunalbestyrelses-medlemmerne med og regionsrådsmedlemmerne med. Det har vi ikke været gode nok til, vurderer Simon Vanggaard.

- Vi er nødt til at tænke i nye baner, mener Simon Vanggaard.
- Vi er nødt til at tænke i nye baner, mener Simon Vanggaard.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Den 7. januar er der frist for at melde sit kandidatur, og den 23. skal delegerede på vegne af cirka 10.000 medlemmer vælge ny formand i Herning.

- Jeg håber, at det her kan blive en superpositiv proces for Dansk Folkeparti, lyder det fra folketingsmedlem Dennis Flydtkjær.

Men han mener også, der er en risiko forbundet med det nye formandsvalg.

- Hvis kandidater og alle medlemmerne ikke kan styre sig, så kan det jo ende med, at vi saver os selv fuldstændigt ned.

Og sådan ønsker ingen i partiet, det ender, men der skal arbejdes for at komme på ret køl.

- Det bliver et langt sejt træk. Vi skal vinde befolkningens tillid tilbage, fastslår Meiner Nørgaard.

Om det så bliver med Morten, Peter, Merete, Inger eller en helt femte i spidsen, ja, så håber partiets morsingbo, at det vil lukke ned for snak om personer fremfor politik.

- Det er meget, meget bedre som et politisk parti, at man kan få lov til at fremlægge sine politiske visioner og ideer fremfor, hvem der skal fremlægge det, slutter Meiner Nørgaard.