Udsigten spoleret: Bliver naboer til stor minkfarm på Mors

Flyttede efter naturen, men får nu en minkfarm som nærmeste nabo

- Jeg synes det er ærgerligt, at spolere naturen og det skønne område, som Mors er. Især heroppe på Nordmors.

Sådan siger en skuffet Sanne Pedersen, der søgte naturen, roen og udsigten da hun, sammen med kæresten Mathias Østergaard, flyttede fra Aarhus til drømmeboligen i Flade på Mors.

Idyl spoleres 

Parret risikerer nemlig at få idyllen spoleret af en stor farm med cirka 3000 minktæver, som skal opføres ved Flade by og i umiddelbar nærhed af parrets bolig. 

Minkfarmen bliver placeret tæt Salgjerhøj, som er det højeste punkt på Mors. Ikke langt derfra ligger det miljøbeskyttede område ved Dråby Vig.

For Mathias Østergaard var de smukke omgivelser en afgørende faktor, da huset blev købt for fem år siden.

- Udsigten og naturen var den eneste grund til at vi købte huset her. Nu får vi, måske, en stor minkfarm helt tæt på os. Farmen bliver så ufattelig stor, at man næsten ikke forstår det, siger Mathias Østergaard.

Det er en lokal landmand, der nu ønsker at udvide med en minkfarm på jorden ved sin eksisterende ejendom.

Morsø Kommune har tidligere udpeget området, som særligt sårbart overfor markante ændringer i landskabet. Alligevel støtter formanden for kommunens teknik- og miljøudvalg, Meiner Nørgaard (DF), byggeriet.

- Her har vi en landmand, som bor ude bor midt ude i det vi kan kalde landbrugsland. Hvis ikke han skal have lov til at udvide, selvfølgelig ved at overholde alle de regler og krav der er, så står vi med en dårlig sag her på Mors. 

Frihold for byggeri 

Danmarks Naturfredningsforening på Mors vil ikke kommentere den konkrete sag, før den er blevet diskuteret på et bestyrelsesmøde. Hvis udsigten fra den naturskønne Salgjerhøj skal bevares, bør kommunen dog tænke sig om, lyder det fra foreningen.

- De udsigtspunkter vi har, ikke mindst fra Salgjerhøj er sårbare overfor større byggerier. Derfor bør må bestræbelserne gå ud på, at friholde disse områder for større anlæg, siger Dorethe Olsen, der er bestyrelsesmedlem i Danmarks Naturfredningsforening Mors.

Mathias Østergaard og Sanne Pedersen frygter nu, at de kan blive tvunget væk fra deres hus i Flade.

- Hvis de her minkhaller bliver bygget, så tror jeg ikke vi borg her så lang tid. I hvert fald ikke i den her bolig, siger Mathias Østergaard.

Sagen om opførelsen af minkfarmen i Flade på Nordmors er sendt i høring, og fristen for indsigelser udløber den 19. oktober. 

 

Læs flere artikler fra Morsø eller i kategorien Miljø.