Statsministers svar på minkavlers spørgsmål om fremtiden: Selvfølgelig skal I have hjælp til at komme videre

Minkavler Jakob Blæsbjerg-Obitsø fik her til aften svar på sit spørgsmål om, om regeringen vil hjælpe ham videre med uddannelse, uden at han skal gå fra hus og hjem.

38-årige Jakob Blæsbjerg-Obitsø vil gerne i gang med en ny uddannelse, nu hvor han ikke længere skal være minkavler.
38-årige Jakob Blæsbjerg-Obitsø vil gerne i gang med en ny uddannelse, nu hvor han ikke længere skal være minkavler.
Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

- Jeg er en 38-årig mand, der er tilbage i nøjagtig samme situation, som da jeg var 16. For hvad skal jeg lave i fremtiden? Så jeg vil gerne vide, om regeringen og Folketinget for eksempel vil give os noget uddannelseshjælp, eller om de vil sikre nogle ordninger, så jeg kan videreuddanne mig uden at måtte gå fra hus og hjem?

Det var budskabet i Jakob Blæsbjergs spørgsmål til statsminister Mette Frederiksen (S) direkte på TV 2 og TV MIDTVEST her til aften. 

- Vi skal have jer videre. Og selvom man godt kan drømme sig tilbage til dengang, man var 16, så har, som du også siger, nogle helt andre forpligtelser i dag både økonomisk og i forhold til din familie, lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S), da hun havde takket for Jakob Blæsbjerg for hans spørgsmål.

Klar til at skifte spor

Og det er netop de mange forpligtelser, der tynger og udfordrer Jakob Blæsbjerg-Obitsø nu, hvor hans livsplaner blev ændret radikalt, da regeringen i november sidste år besluttede, at al dansk minkavl skulle stoppes øjeblikkeligt for at undgå yderligere spredning af en muteret coronavariant. Den beslutning kostede ham og familien deres livsværk – og de 45.000 mink livet.

- Jeg er sikker på, at mange kan bruge nogle af de kompetencer, du allerede har. Men det kan også være, at det er nu, du skal lave et reelt sporskifte i livet og få en uddannelse. Og der har vi givet nogle bedre muligheder for, at man eksempelvis kan uddanne sig på mere end dagpenge. Og der er også en voksenlærling-ordning, der måske kunne være god for lige præcis dig, lød det blandt andet fra statsministeren.

Og dét var et svar, som Jakob Blæsbjerg-Obitsø rent faktisk kunne bruge til noget.

- Jeg synes, det er positivt, at de har tænkt på og overvejet, hvordan de får hjulpet os videre. Og så må vi jo se, om der er nogle ordninger, vi kan bruge. Det håber jeg virkelig, siger han og uddyber, at det for ham ikke gør nogen forskel, om der er tale om nye ordninger specifikt til minkbranchen eller om allerede eksisterende ordninger.

- Der er jo mange andre end os, der lider under coronakrisen, så bare vi kan få noget hjælp, det er det vigtigste, siger Jakob Blæsbjerg-Obitsø.

Den 38-årige tidligere minkavler er uddannet landmand med speciale i minkavl, men han ønsker ikke at fortsætte i landbruget.

- Jeg er ret sikker på, at jeg skal have ny uddannelse. Det er trods alt 30 år, jeg skal være på arbejdsmarkedet endnu, så jeg håber, jeg kan finde noget, der kan fange min interesse lige så meget, som minkerhvervet gjorde, siger han umiddelbart efter, at han på direkte fjernsyn fik mulighed for at stille sit spørgsmål direkte til statsministeren.

Her åbnede Mette Frederiksen også op for, at regeringen for at hjælpe minkavlerne bedst videre vil samarbejde tæt med de kommuner, der har haft mange af de nu nedlagte minkfarme. Holstebro Kommune, som Jakob Blæsbjerg-Obitsøs nu nedlagte farm ligger i, er eksempelvis den kommune i landet, der har haft allerflest minkfarme. I alt 112 farme, der nu alle er nedlagt.

- I er jo kendt for at være folk, der kan finde ud af at tage fat og arbejde, så jeg er ikke i tvivl om, at mange arbejdsgivere kan bruge dig og andre, der har arbejdet med pelsproduktion. Men selvfølgelig skal I have hjælp til at komme videre og til eksempelvis at tage en uddannelse, lød det fra statsministeren.

Jakob Blæsbjerg vil nu bruge den kommende tid på at snuse til nye erhverv og uddannelsesmuligheder for at komme det nærmere, hvad han i fremtiden skal kaste sine kræfter i.