Wilbek hårdt ramt af hørelidelse: Drosler ned for nogle af opgaverne

På grund af en hørelidelse vil Ulrik Wilbek fremover melde afbud til flere større arrangementer. Han forsikrer dog om, at han stadig kan passe jobbet som borgmester.

1:52
Fremover vil Ulrik Wilbek dukke op til færre arrangementer med mange mennesker.
Foto: Mogens Lyngsø / TV MIDTVEST

Ulrik Wilbek, der er borgmester i Viborg Kommune, har fået en hørelidelse, der gør, at han er ved at miste hørelsen på sit højre øre. 

Samtidig oplever borgmesteren gener i form af en tinnitus-lignende lyd, så han fremover må melde afbud til visse arrangementer. 

- Det har jeg det selvfølgelig rigtig dårligt med. Det er ærgerligt og irriterende, men der er mange mennesker, der har langt værre handicaps, end jeg har, fortæller Ulrik Wilbek til TV MIDTVEST. 

I begyndelsen af august mærkede Wilbek for første gang gener på sit ene øre og og gik derefter til ørelægen. 

- Det påvirker mig rigtig meget. Der er ikke ti sekunder, hvor jeg ikke tænker over, at der er en meget voldsom susen for mit øre. 

- Jeg troede, jeg skulle have fjernet lidt ørevoks, og så var der styr på det igen, siger han. 

1:27
Her kan du høre UIrik Wilbek fortælle om, hvordan han har tænkt sig at fortsætte som borgmester.
Foto: Morten Beckert Thomsen, TV MIDTVEST

Sudden deafness

Men så let gik det desværre ikke for Wilbek. Ørelægen kunne fortælle, at han lider af en hørelidelse kaldet 'Sudden Deafness', som kan oversættes til 'pludselig døvhed'. Hvordan lidelsen er opstået, kunne ørelægen ikke give svar på.

En MR-scanning viste dog, at der ikke ligger alvorlig sygdom bag. 

De fleste, der oplever lidelsen Sudden Deafness, får hørelsen tilbage igen efter nogen tid. Men det gjorde Ulrik Wilbek ikke, og det tager han nu konsekvensen af.  

- Jeg melder det ud nu, så folk ikke undrer sig over, hvorfor jeg kommer til at melde afbud til nogle ting fremover. 

Søger ikke orlov 

Ulrik Wilbek fortæller, at han særligt oplever gener i større forsamlinger, der foregår i lokaler med dårlig akustik.

- Det er sværere at holde koncentrationen, og jeg bliver hurtigere træt, siger Ulrik Wilbek.

Derfor melder Ulrik Wilbek mandag ud, at han den kommende tid vil melde afbud til større arrangementer for at skåne sig selv. 

Borgmesteren forsikrer dog om, at han stadig kan løse langt de fleste opgaver, og at han derfor ikke har overvejet at søge orlov. 

- Enten har jeg jobbet som borgmester, og ellers har jeg ikke. Jeg kan ikke leve med, at der bliver truffet beslutninger henover hovedet på mig. 

- Jeg kan løse langt de fleste opgaver, så jeg kan ikke se, hvad det skulle hjælpe at søge orlov. 

Kan man være borgmester uden at være det 100 procent? 

- Jeg mener, at jeg er der 100 procent for Viborg Kommune. Der er ikke nogen opgaver, jeg ikke kan løse. Der er bare nogle opgaver, hvor jeg bruger rigtig mange ressourcer på at løse opgaverne. De opgaver prøver jeg at skære fra nu. 

- De opgaver har ikke så meget med mit job som borgmester at gøre, men mere i forhold til mit job som formand for KL's Socialudvalg, uddyber han. 

Nærmere undersøgelse i december

Den 5. december 2022 skal Ulrik Wilbek til yderligere undersøgelser på høreklinikken på hospitalet i Viborg. Her håber borgmesteren på, at der kommer afklaring på, hvordan hørelidelsen vil udvikle sig i fremtiden, og hvilke behandlingsmuligheder der er. 

- Jeg håber, der kan ske en forbedring, når jeg har været på høreklinikken. Jeg bliver meget træt, fordi jeg skal koncentrere mig om mange andre ting i større forsamlinger. Derfor håber jeg på, at de kan hjælpe mig. 

Ulrik Wilbek har tidligere udtalt, at han efter al sandsynlighed ikke genopstiller til kommunalvalget i 2025 og fortæller nu, at den beslutning er kommet tættere på.

- Man skal selvfølgelig aldrig sige aldrig, men det afhænger af, hvor meget man kan hjælpe mig. Det er meget afgørende, og det vil jeg gerne afvente. 

Kan du holde tre år mere som borgmester, som det er nu? 

- Det er svært at sige. Jeg skal også finde ud af, om jeg kan vænne mig til den her rungen og susen for mit ene øre. Men jeg håber, det kan blive afhjulpet, afslutter Ulrik Wilbek.