Vestjyske gymnasier får det bedste frem i eleverne

Gymnasier i Region Midtjylland er bedre til at løfte eleverne end resten af landet, og specielt i Ringkøbing-Skjern kommune går det godt.

Foto: Anders Debel Hansen / Ritzau Scanpix

Der er rigtig mange studenterhuer i gadebilledet i disse dage, og hvis man befinder sig i Ringkøbing-Skjern kommune, er chancen lidt større for, at eleverne har præsteret bedre end forventet.

Læs også Drømmevæg skal minde studenter om andet end karakterer og job

Det Kristne Gymnasium er nemlig Danmarks bedste gymnasium til at løfte eleverne. Det betyder, at de løfter en gennemsnitselev med 0,64 karakterpoint i forhold til det forventede.

Det viser tal fra Dansk Erhverv, der har analyseret 194 almene, tekniske og handelsgymnasier for deres evne til at løfte eleverne. Der er taget højde for den enkeltes karakterer i folkeskolen samt forældrenes uddannelse og jobsituation.

- Nu har vi lavet denne analyse over nogle år, og det er bekymrende, at der er så stor forskel på gymnasierne i Danmark. Der burde være langt flere, som løfter eleverne, end tilfældet er i dag. Vi bruger mange penge på uddannelse i Danmark, og disse tal tyder på, at vi skal blive bedre til at belønne kvalitet, siger Mads Eriksen, uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv i en pressemeddelelse. 

I Region Midtjylland er Ringkjøbing Gymnasium det andet bedste gymnasium til at løfte eleverne på den almene studentereksamen.

02:09

De nyudklækkede studenter har store mål i livet. På UC Holstebro er det blevet til en kæmpe væg med drømme.

Luk video

Provinsen løfter bedst

Analysen viser, at der er store kvalitetsforskelle på gymnasierne, og de bedste gymnasier ligger i provinsen. Region Midtjylland kan bryste sig af at have seks af de 10 bedste almene gymnasier.

Derudover er også handelsgymnasierne og de tekniske gymnasier i Region Midtjylland godt med.

- Gymnasierne burde gøre mere ud af at lære af de bedste. Man har nogenlunde de samme rammer i Midtjylland som i hovedstaden. Derfor burde man også med meget få greb kunne løfte eleverne i resten af landet lige så godt, som de gør i det midtjyske, siger Mads Eriksen i en pressemeddelelse.

Fakta: Dansk Erhvervs analyse bygger samlet set på 1.402.114 karakterobservationer fordelt på 295.008 elever. Gymnasier er ikke medtaget på listen, hvis de i enten 2015, 2016 eller 2017 har under 200 skriftlige karakterobservationer, eller under 45 elevobservationer (og under 150 elever over de tre år samlet set). Løfteevnen er beregnet som et gennemsnit hen over de seneste 3 år. Foto: Dansk Erhverv