Vestjysk forfatter beskyldes for at stjæle idé: - Det er fuldstændig gakket

Ifølge forfatteren har historien intet på sig. Så nu overvejer hun at tage juridiske skridt mod ham, der kommer med anklagerne.

Christina Lunds debutroman 'Sort monsun' udkom i juni måned i år.
Christina Lunds debutroman 'Sort monsun' udkom i juni måned i år.
Foto: Gutkind Forlag/Lea Meilandt

Kan to forfattere få - stort set - samme ide? 

Det spørgsmål er omdrejningspunktet i en sag, hvor den vestjyske forfatter Christina Lund bliver beskyldt for at stjæle idéen til sin debutroman.

- Det er langt ude. Jeg føler mig som genstand for helt udokumenterede påstande, siger hun.

Forfatteren fra Fjaltring beskyldes af en kollega, forfatteren Jan Egesborg, for at have kopieret plottet til sin debutroman "Sort Monsun", der udkom i juni i år.

Egesborg mener, at flere dele af plottet i Christina Lunds bog er forbavsende sammenfaldende med plottet i hans egen tegneserie "Træpigen", som blev udgivet i oktober i år, ligesom der også er sammenfald mellem karakterer, skriver Frihedsbrevet.

Et eksempel er, at der ifølge Frihedsbrevet i begge udgivelser optræder en forsvunden, aktivistisk pige. 

Hos Jan Egesborg hedder pigen Sarah, mens hun hos den vestjyske forfatter hedder Clara.

- At vi begge to får ideen til en Bangkok-noir-serie, det kunne man sagtens forestille sig. Men at det, jeg lige har ridset op, er så ens, det, tror jeg ikke på, er tilfældigt. Det overgår i hvert fald min fantasi, siger Jan Egesborg til Frihedsbrevet.

Absurd og gakket

At plottet til Christina Lunds roman skulle være inspireret af Jan Egesborgs tegneserie kalder romanforfatteren selv for "absurd": 

- Det er fuldstændig gakket det her. Jeg får min ide til hovedkarakteren Cathrine Birklund for mange år siden og skriver de første linjer til bogen i 2018. Jeg har min inspiration og idé til plottet fra de år, jeg har boet og arbejdet i Bangkok og fra min fascination af byen, understreger forfatteren, som har en kandidat i Sydøstasien-studier og tidligere har arbejdet som korrespondent i Thailand.

- Jeg ville ønske, jeg ikke skulle bruge tid på det

Lige nu er Christina Lund i gang med at skrive på en toer til den planlagte triologi om udenrigskorrespondenten Cathrine Birklund.

Det ville hun helst bruge sin tid på i stedet for at svare på "vanvittige" påstande fra en forfatter, hun aldrig har mødt, siger hun. 

- Jeg ville ønske, jeg ikke skulle bruge min tid på det. Jeg spurgte mig selv, om jeg virkelig skulle svare på noget så absurd. Men jeg blev så vred, fortæller hun.

Og derfor har hun også lagt et opslag på sin Facebook, hvor hun reagerer på artiklen i Frihedsbrevet. 

- Det er meget muligt, at det ikke er verdens mest originale ide med en forsvunden pige og en martret hovedkarakter, der befinder sig i Bangkok. Men jeg er stolt af mit værk, og jeg arbejder ufortrødent videre på min spændingstrilogi om Cathrine Birklund, skriver forfatteren blandt andet i sit opslag. 

Nu overvejer hun, om hun skal få en juridisk vurdering af, om der er grundlag for en injuriesag.

- Det er i mine overvejelser, siger hun til TV MIDTVEST.