Vestjydernes favorit er Venstre - størst i alle kredse på nær to

V-spidskandidat Morten Løkkegaard hiver flest personlige stemmer hjem i de fleste valgkredse i Vestjylland.

20240609-204759-L-6500x4046ma
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Venstre står stærkt i det vestjyske, hvor partiet har fået flest stemmer i alle valgkredse på nær to ved søndagens valg til EU-Parlamentet. Det fremgår af data fra it-virksomheden KMD, efter at stemmerne i de 11 kredse i Vestjylland er blevet fintalt.

Bedst er det gået Venstre i Ringkøbingkredsen. Her har partiet fået 26,6 procent af stemmerne.

Til sammenligning har Venstre på landsplan fået 14,7 procent af stemmerne, hvilket sikrer partiet to mandater i EU-Parlamentet.

Sammenligner man med valget i 2019, er Venstre dog gået markant tilbage i Ringkøbing. Ved valget for fem år siden fik partiet 43,8 procent af stemmerne.

På landsplan fik Venstre 23,5 procent af stemmerne i 2019, hvilket gjorde partiet til det største ved valget.

Kun i Silkeborg Sydkredsen og Skivekredsen må Venstre se sig slået i det midt- og vestjyske ved dette valg.

I Silkeborg Syd er SF løbet med 17,2 procent af stemmerne, mens V har fået 16 procent.

Danmarksdemokraterne er med 20,4 procent af stemmerne blevet størst i Skivekredsen.

Ser man på de personlige stemmetal, er det især Morten Løkkegaard, Venstres spidskandidat, der skiller sig ud i Vestjylland. Han har hevet flest personlige stemmer hjem i 8 ud af de 11 kredse.

Flest stemmer har han fået i Silkeborg Sydkredsen. Her lyder hans personlige stemmetal på 2027 stemmer. Men i tre valgkredse må han se sig henvist til en andenplads. Det er i Ikast, Skive og Ringkøbing.

I Ikast er det Carsten Kissmeyer (V), der løber med flest personlige stemmer. Kissmeyer er et kendt navn i Ikast-området. Han var mellem 2002 og 2017 borgmester i kommunen.

I Ringkøbing får Asger Christensen (V) flest stemmer.

Kun i Skivekredsen er det en kandidat fra et andet parti end Venstre, der er mest populær målt på personlige stemmer. Der er tale om Danmarksdemokraternes spidskandidat, Kristoffer Storm. Partiet har opnået et enkelt mandat ved valget, som formentlig vil gå til Storm.

I Skivekredsen har han fået 1898 stemmer, mens Løkkegaard på andenpladsen har fået 1496 stemmer. Morten Løkkegaard sidder i dag i EU-Parlamentet. Han blev valgt til parlamentet første gang i 2009. V-politikeren var tidligere mandag den første til at runde 100.000 personlige stemmer på landsplan.

Lidt før klokken 17, mens de personlige stemmer fortsat tælles nogle steder i landet, har han foreløbigt indtaget en førsteplads med 147.098 stemmer.

Ved EU-valget i 2019 fik han 207.558 personlige stemmer.

Dengang var der dog en del flere danskere, der stemte, end ved søndagens valg.