Undgå lemlæstede pindsvin: Stop robotplæneklipperen om natten

Ikke alle robotplæneklippere stopper, når de møder et pindsvin på græsplænen, det betyder, at pindsvinet risikerer at komme i kontakt med plæneklipperens knive.

0:16
Jette Stensig Svindth filmede for et par år siden et pindsvin, der har travlt med at flytte en unge ved højlys dag.

Græsset gror og mange har sat gang i robotplæneklipperen, og det sker samtidig med, at pindsvinene vågner op fra deres vinterhi. 

Et møde mellem et pindsvin og en robotplæneklipper kan få fatale konsekvenser for pindsvinet. Thomas Skovby Sannino har en plejestation i Ulstrup, og det er ikke ualmindeligt, at han får lemlæstede pindsvin indleveret.

- Kommer de ind og mangler et ben eller to, så er det ikke usandsynligt, at de har været i kontakt med en robotplæneklipper. Der er robotter, der ikke stopper, hvis de møder et pindsvin, siger han.

Når pindsvin møder farer, ruller de sig sammen til en kugle, piggene er nemlig deres bedste forsvar.

- Men deres pigge er ikke meget bevendte over for vores havemaskiner, fortæller Thomas Skovby Sannino fra Ulstrup.

Det er et sjældent syn at se et pindsvin. En lille aflang lort på terrassen er det, vi ofte ser til pindsvin. 

Pindsvinene kommer først frem, når solen går ned, så går de rundt i haven på jagt efter biller, regnorme, ørentvister, tusindben og snegle. Thomas Skovby Sannino er en del af pindsvinevennerne, der har særlig fokus på de små piggede væsner.

Thomas Skovby Sannino er aktiv i 'Pindsvinevennerne i Danmark'.
Thomas Skovby Sannino er aktiv i 'Pindsvinevennerne i Danmark'.
Foto: Thomas Skovby Sannino, Ulstrup

- Pindsvinet er et meget fascinerende dyr at iagttage, lige nu har jeg to i pleje, men de er endnu ikke vågnet af deres vintersøvn, de sover stadig, siger han.

De to pindsvin på plejestationen har ikke været i kontakt med en robotplæneklipper, deres reder blev oversvømmet af den megen regn, så de vågnede alt for tidligt af vintersøvnen. 

Nu sover de tørt og godt i plejestationen hos Thomas Skovby Sannino. Når de vågner, skal de tilbage til det område, hvor de kom fra. 

0:10
Annemarie Duus, Frivillig, Pindsvineven sætter pindsvin tilbage til naturen. Arkiv TV MIDTVEST

Når pindsvinene her i april vågner af deres vintersøvn, har de travlt med at æde sig tykke og fede, for allerede i juni og juli føder de deres unger.

- Især pindsvineungerne er udsat, de er ikke meget større end en knytnæve, og det kan ikke stoppe en robotplæneklipper, siger Thomas Skovby Sannino.

Mødet mellem pindsvin og robotplæneklipper kan på en meget enkel måde helt undgås. 

- I princippet skal man bare slukke for robotplæneklipperen om natten og aftenen, for pindsvin er mest aktive om natten, det er sjældent, man ser dem om dagen, fortæller Thomas Skovby Sannino.

Men robotplæneklipperen er bare en af mange maskiner, vi bruger, når vi går i gang med havearbejdet.

- Ud over robotterne er det værste nok en buskrydder, når vi for eksempel klipper græskanter, så kan der sagtens gemme sig et pindsvin i det høje græs, siger Thomas Skovby Sannino.

Det gode råd fra pindsvinevennerne er klart, vær varsom med havemaskinerne, for der kan ligge et pindsvin og sove under buske og hække. Og lad robotplæneklipperen køre om dagen og sluk den om natten.