Undervisning skal forhindre at unge ender i RKI

Alt for mange unge optager gæld og slipper ikke af med den igen, Det skal forebygges, derfor er denne uge national Pengeuge i de danske folkeskoler.

pengeuge
Foto: Michael Lyck Poulsen

Det er ikke en helt almindelig skoledag i 8.c på Parkskolen i Struer.

I denne uge står der Pengeuge på skemaet, og Mogens Elkjær fra den lokale Jyske Bank står for undervisningen af de unge.

 

- De vil gerne være fornuftige, men så en gang i mellem når de kommer derud, hvor tingene begynder at gå galt, så er det, de begynder at blive lidt ligeglade.

 

Og det går faktisk galt for rigtig mange unge i alderen 18-30 år.  

Mere end seks procent af de unge i Skive Kommune er registreret i skyldnerindekset RKI.

I Morsø Kommune er det næsten syv procent, mens det i Vesthimmerlands Kommune ser værst ud. Her kan hele otte procent af de unge ikke betale deres regninger.

 

I Struer havner næsten 7 procent i RKI. Det svarer til, at  én af eleverne i 8.c efter sin 18-års fødselsdag kan se frem til titlen som skyldner i det berygtede og frygtede indeks. 

 

- De snakker om at købe ting og sager. Jeg skal have en ny computer. Og jeg skal ha den nye iphone. Jeg skal bare ha' og ha'. Det er rart, at de lærer, at der også skal noget til, at man skal yde for at kunne nyde, siger Christina Bonde Ravnsbæk, der er klasselærer for 8.c på Parkskolen.

 

Mogens Elkjær fra Jyske Bank har rådgivet unge i 8 år, og ifølge ham er der sket rigtig meget på den tid. Hvor det tidligere var det nok med en skilling til skoleboden. Er der i dag både kreditkort, MobilePay og NemID at finde i pungen på en 15-årig.

- I dag har man ikke penge i hænderne, og så kan det være svær at forholde sig til de der tal, der forsvinder på skærmen, siger Mogens Elkjær.

 

Temaet om penge varer ugen ud på landets folkeskoler.