Trods stor fremgang til Støjberg: Venstreformand er lettet over midt- og vestjysk valg

Venstre kan kun sende halvt så mange mandater til EU, sammenlignet med valget i 2019. Alligevel er valgresultatet "over al forventning", siger regionsformand.

Jens Nicolai Vejlgaard fra Venstre glæder sig over valget - men Inger Støjberg har måske endnu mere at glæde sig over.
Jens Nicolai Vejlgaard fra Venstre glæder sig over valget - men Inger Støjberg har måske endnu mere at glæde sig over.
Foto: Mathilde Due Brander, TV MIDTVEST/Bo Amstrup, Ritzau / Redigering: Claus Klok, TV MIDTVEST

Selvom det meste af Jylland er malet blå efter gårdsdagens valg, så er nuancen skiftet i nogle Midt- og Vestjyske kommuner. 

Venstre er gået tilbage samtlige af landsdelens kommuner - til gengæld er et nyt blåt parti sneget sig ind: Danmarksdemokraterne. 

Men selvom Venstre går tilbage, så smiler partiets formand i Venstres region Midtjylland stort. 

- Jeg er lettet over, at Venstre har fået så godt et valgresultat, siger Jens Nicolai Vejlgaard, som udover at være regionsformand i Venstre også er medlem af Venstres forretningsudvalg - og til dagligt fiskeopkøber og strandfoged i Hvide Sande. 

Jens Nicolai Vejlgaard er fra Venstres bagland, og glæder sig som regionsformand for Venstres region Midtjylland over valget.
Jens Nicolai Vejlgaard er fra Venstres bagland, og glæder sig som regionsformand for Venstres region Midtjylland over valget.
Foto: Mathilde Due Brander, TV MIDTVEST

Tilbagegang i flere kommuner

Ved sidste EP-valg tog Venstre størstedelen af stemmerne i hele landet - og især i den vestlige del af landet. 

Ved årets EP-valg ser det politiske landskab noget mere broget ud, og mens SF er gået frem i den østlige del - også i Silkeborg - er Danmarksdemokraterne, i fremgang i det midt- og vestjyske. 

Til gengæld står Venstre til kun at sende halvt så mange mandater til EU, og i flere Midt- og vestjyske kredse er partiet i tilbagegang.

Valget 2019 overfor valget 2024

EP valg kort 2019.  Version 3
Foto: Claus Klok, TV MIDTVEST
EP valg 2024 Version 4
Foto: Claus Klok, TV MIDTVEST

Det gælder blandt andet i Herning, Holstebro og Morsø. 

I Holstebro går Venstre tilbage med 25,9 procentpoint. I Herning Nord-kredsen har Venstre fået 25,1 procent af stemmerne i kredsen. Ved valget i 2019 fik Venstre 45,4 procent af stemmerne, og går dermed tilbage med 20,4 procentpoint. 

Men trods tilbagegangen er Jens Nicolai Vejlgaard godt tilfreds. Resultatet er langt bedre end forventet. 

- Det er i min verden et fantastisk valgresultat, siger regionsformanden. 

- Siden sidste EU-valg er vi blevet splittet i tre forskellige partier og set i det lys, og de målinger, som er på landsplan, så er det bedre, end forventet. Jeg noterer mig alligevel, at Venstre står godt i det midt og vestjyske område, siger Jens Nicolai Vejlgaard. 

Danmarksdemokraterne vinder frem

Også i Thisted-kredsen, som dækker Morsø Kommune og Thisted Kommune går partiet tilbage. 

I Morsø bliver Danmarksdemokraterne det største parti, og det nye parti i EU-klassen vinder også flest stemmer i Skivekredsen - til stor glæde for partiformand Inger Støjberg.

- Det er et meget, meget flot valg. Det er klart, at det er noget, af det, der gør, at blikket også bliver rette mod kommunalvalget for os, siger Inger Støjberg.

0:46
- Det er klart, jeg vil gerne at vi får mange stemmer, siger Inger Støjberg.

I Ringkøbingkredsen er Venstre blevet det største parti, men dog alligevel gået tilbage med 17,2 procentpoint. Samtidig har Danmarksdemokraterne fået 17,9 procent af stemmerne i kredsen. 

Men man kan ikke konkludere, at Danmarksdemokraterne "stjæler" stemmer fra Venstre, mener Jens Nicolai Vejlgaard. 

- Det er svært at sige noget generelt om vælgervandringer, men jeg mener, det er forbavsende få, Danmarksdemokraterne har fået, taget situationen i betragtning, siger regionsformanden. 

Inger Støjberg afviser også, at det er partiets plan at fiske stemmer fra Venstre. 

- Jeg har det sådan, at vi jo ikke får en borgerlig regering, hvis ikke, vi kan finde ud af at arbejde sammen i den blå familie.

- Det er klart, jeg vil gerne at vi får mange stemmer - det vil alle andre partier også – så skal vi bare finde ud af, at få det forvaltet bedst muligt, så vi får flest mulige blå, det er mit udgangspunk, siger Inger Støjberg.