Syv borgmestre og en skatteminister mødes i dag: Vil tages med i samtalen langt tidligere

Skatteminister Jeppe Bruus (S) mødes med syv midt- og vestjyske borgmestre fra Business Region MidtVest. De skal blandt andet tale om regeringens nyligt indførte vejafgift for lastbiler - og håber at få et ord indført om CO2-afgift på landbruget.

Vognmænd har ad flere omgange demonstreret mod den nye afgift.
Vognmænd har ad flere omgange demonstreret mod den nye afgift.
Foto: Claus Klok, TV MIDTVEST

Der er flere punkter på dagsorden. Men de handler alle sammen om erhvervslivet i Midt- og Vestjylland og de afgifter, som regeringen enten har indført eller planlægger at indføre. 

For nyligt blev en kilometerbaseret afgift for lastbiler, såkaldt tung trafik, indført - noget, som menes at have store konsekvenser for landsdelens erhvervsliv. 

Og derfor mødes syv borgmestre, som er en del af Business Region MidtVest, mandag med skatteminister Jeppe Bruus (S). 

- Vi er altid glad for at få en minister i tale, siger Nicolai Lauridsen, der er partnerskabschef i Business Region MidtVest. 

Men i denne omgang ligger særligt én sag og én mission de syv kommuner på sinde. 

- Vi synes selvfølgelig, at den nye vejtransport for tung trafik er træls, fordi vi har utroligt mange produktionsvirksomheder, landmænd og så videre, hvis hovedydelser handler om at få transporteret varer til og fra virksomheden. Så det handler om at få en mere nuanceret debat omkring afgifterne og få fortalt, hvilke konsekvenser afgiften får for erhvervslivet i Midt- og Vestjylland, siger Nicolai Lauridsen.

Vil være med i overvejelserne

Drøftelserne mandag handler ikke kun om afgiften for lastbiler. 

Den afgift er allerede indført, som partnerskabschefen derfor vurderer, at kommunerne ikke har stor mulighed for at påvirke. 

Også CO2-afgift på landbruget, momsberegningen for indenrigsfly og de nye ejendomsvurderinger skal drøftes på mødet. 

Nicolai Lauridsen
Foto: Business Region MidtVest

- Vi ser da meget gerne, at vi har en dialog om afgifter for erhvervet. Det er udelukkende gennem dialogens vej, at vi kan gøre hinanden klogere, og det kunne være rigtig dejligt, hvis vi kunne give vores besyv med tidligere i processen, siger Nicolai Lauridsen. 

Han påpeger, at Business Region MidtVest eksempelvis ikke er blevet inddraget i overvejelserne om den nye afgift for lastbiltrafik. Det, håber han, bliver anderledes i fremtiden. 

- Vores håb er, at hver gang man indfører en afgift, så tager man os i ed, inden man gør det – for ofte har vi et bedre indblik i, hvilke konsekvenser det får for vores område, siger Nicolai Lauridsen.