Storm og orkan-vindstød rammer landsdelen: Det allerbedste er at blive indenfor

Farligt vejr rammer Danmark i weekenden, og den kraftige vind får også fat her i det midt- og vestjyske.

Man skal holde sig fra moler og havneområder, når stormen rammer i weekenden, mener en midt- og vestjysk beredskabsdirektør.
Man skal holde sig fra moler og havneområder, når stormen rammer i weekenden, mener en midt- og vestjysk beredskabsdirektør.
Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

Det kan godt være, man ikke kan se den, men i weekenden får man den i hvert fald at mærke. Blæsten tager nemlig for alvor fat fra lørdag eftermiddag til søndag.

DMI varsler storm i hele landsdelen og også vindstød op til orkanstyrke i det meste af Midt- og Vestjylland.

Hos Nordvestjyllands Brandvæsen løser de beredskabsopgaverne i Holstebro, Struer, Lemvig og Skive kommuner. 

Her er man klar til de udfordringer, der må komme, hvis træer vælter, folk kører galt, eller brande for alvor griber om sig, fordi vinden fodrer ilden med masser ilt.

- Vi er altid spændt som en fjeder og klar. Umiddelbart har vi ikke kaldt flere på arbejde, men vi har varslet nogle til at sidde klar, hvis det skulle blive helt vildt, siger beredskabsdirektør for Nordvestjyllands Brandvæsen, Claus Bo Nielsen.

Sådan varslede DMI fredag eftermiddag.

Hold øje med tagsten og træer

Hele det midt- og vestjyske område må berede sig på, at Stormen Malik besøger, og i især den nordlige og vestlige del af landsdelen kan der også komme vindstød op til orkanstyrke, varsler DMI.

Vagthavende meteorolog ved DMI, Trine Pedersen fortæller om det forventede forløb til Ritzau.

-  I første omgang er det en hård vind til stormende kuling, men ret hurtigt først på aftenen kan vi nok godt nå fuld storm på Vestkysten med vindstød af orkanstyrke.

Vindstød på op til orkanstyrke, der er over 32,6 meter i sekundet, får DMI til at kategorisere vejret som farligt. Ifølge TV 2 Vejret kommer Stormen Malik også til at stå bag det mest voldsomme danske blæsevejr i fem år.

DMI gør samtidig opmærksom på, man skal forvente, at træer og grene kan knække, og at tagsten kan falde ned. 

Lukkede broer?

Den nordvestjyske beredskabsdirektør Claus Bo Nielsen opfordrer da også midt- og vestjyderne til at være påpasselige og at fastgøre de løse genstande, man har udenfor.

- Som udgangspunkt skal man være ekstra agtpågivende og lade være med at gå eller opholde sig steder, hvor der kan falde noget ned. Det allerbedste er at lade være med at være ude. Havneområder og moler skal man holde sig langt væk fra, for de er decideret livsfarlige, siger Claus Bo Nielsen.

Vestenvinden forventes altså for alvor forventes at gå frisk over Limfjordens vande i weekenden, og DMI også lægger op til, at man ved denne vindstyrke generelt må forvente, at nogle danske broer lukkes.

Beredskabsdirektør Claus Bo Nielsen mindes dog ikke lige, at der er tradition for den slags her i landsdelen.