Stadig flere midt- og vestjyder bliver svært overvægtige: - Det er dybt bekymrende

De seneste tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at fedme stadig bliver et større og større problem. Det gælder også her i landsdelen.

2:54
Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at der tilbage i 2010 var 13,7 procent af borgerne i ni midt- og vestjyske kommuner, som tilhørte gruppen af svært overvægtige. I dag er det vokset til 18,3 procent.
Foto: Paul Ellis/AFP/Ritzau Scanpix

Overvægt er stadig én af landets helt store folkesygdomme, og på trods af årelange kampagner med fokus på sundhed er problemet bestemt ikke blevet mindre med tiden. 

Det seneste årti er flere og flere midt- og vestjyder blevet en del af gruppen 'svært overvægtige', og det er en udvikling, som et lokalt folketingsmedlem ser med stor alvor på.

- Jeg synes, det er dybt bekymrende. Det er jo steget rigtig meget – også her under corona – og vi ved, at fedme hænger sammen med trivsel og ensomhed, så derfor er det rigtig bekymrende, fortæller Annette Lind (S), der er medlem Folketingets Sundhedsudvalg.

Medlem af Folketingets Sundhedsudvalg Annette Lind (S) mener, at der skal en politisk indsats til for at forebygge svær overvægt.
Medlem af Folketingets Sundhedsudvalg Annette Lind (S) mener, at der skal en politisk indsats til for at forebygge svær overvægt.
Foto: Lasse Hagelund Uttrup TV MIDTVEST

Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at der tilbage i 2010 var 13,7 procent af borgerne i ni midt- og vestjyske kommuner, som tilhørte gruppen af svært overvægtige. Her er der tale om de vestligste kommuner i Region Midtjylland - Lemvig, Struer, Skive, Viborg, Herning, Holstebro, Ringkøbing/Skjern, Ikast/Brande og Silkeborg.

Betegnelsen 'svært overvægtig' får man, når man er i besiddelse af en BMI (Body Mass  Index) på over 30, og ifølge de seneste tal fra Sundhedsstyrelsen var andelen i de førnævnte kommuner sidste år vokset til 18,3 procent.

Det svarer til, at der i dag er lidt mere end 96.000 borgere i kommunerne, der er svært overvægtige.

Overlæge: Fedmeoperationer er for de fleste ikke det rigtige

Udviklingen er general for hele landet, og for dem, der er ramt af overvægt, kan det have konsekvenser som type 2 diabetes, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesteroltal og hjertekarsygdomme. 

Sådan lyder det fra Tina Vilsbøll, der er overlæge på Steno Diabetes Center, hvor de arbejder med at hjælpe personer med diabetes til at få et sundere liv.

I nogle tilfælde betyder det, at de anbefaler at få foretaget en fedmeoperation, men ifølge hende er løsningen dog ikke, at der bliver foretaget flere af den slags operationer på landets hospitaler.

- Fedmeoperationer er det rigtige for nogle, men for langt de fleste er det ikke det rigtige valg. Min drøm er, at man går ind på et meget tidligere tidspunkt og hjælper folk, før de bliver svært overvægtige. Mange mellem 25-35 år tager på, så der kunne man jo sætte ind med noget forebyggelse, fortæller Tina Vilsbøll.

John Rosenkvist fra Feldborg er én af dem, der har kæmpet længe med vægten.
John Rosenkvist fra Feldborg er én af dem, der har kæmpet længe med vægten.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Mere forebyggelse

Ud af Sundhedsstyrelsens tal fremgår det, at 44 procent af de svært overvægtige har forsøgt at tabe sig mindst tre gange inden for de seneste fem år. Det er dog kun 21 procent, der rent faktisk er lykkedes med at smide kiloene i det lange løb. 

Én af dem, der i årevis har kæmpet forgæves, er John Rosenkvist fra Feldborg. Han kæmper stadig med at komme ned i vægt, og hans opfordring lyder, at der skal gøres mere for unge mennesker, så de ikke kommer til at ende med samme problem som ham.

- Jeg synes, der skal arbejdes mere viden ind gennem folkeskolen. Man skal simpelthen undervise mere i kost og motion til de unge mennesker, lyder opfordringen fra John Rosenkvist.

I øjeblikket forhandler Folketinget om en sundhedsreform. Medlem af sundhedsudvalget Annette Lind erkender, at man ikke hidtil har været gode nok til forebyggelse, og det ønsker hun nu at gøre noget ved.

- Jeg tror, at fokus har været mere på at få børn til at tabe sig frem for at få dem til at undgå at tage på. Jeg tror, vi skal ændre fokusset, og der er slet ikke nogen tvivl om, at vi skal forebygge mere. Derfor foreslår vi blandt andet, at vi skal lave et center sammen med Novo Nordisk for sundhed, vægt og trivsel, lyder det fra Annette Lind (S).