Sommeren 2018 den solrigeste i dansk vejrhistorie

Trods halvtrist august ender sommeren 2018 som den solrigeste i dansk vejrhistorie.

Fredag kort før solnedgang tikkede sommerens solskinstime nummer 771 ind i DMI's database. Dermed sætter årstiden rekord. Det skriver DMI på deres hjemmeside. 

Det er selvfølgelig den flotte juni og en rekordsolrig juli - der på trods af en lidt halvtrist august - der får sommeren 2018 til at slå den hidtidige rekord fra 1947.

- Det samlede antal solskinstimer for sommeren 2018 passerede fredag aften lige før solnedgang 771. Det gør årets sommer til den mest solrige, DMI  har registreret, siger klimatolog Mikael Scharling fra DMI, der løbende har skævet til tallene.

Den tidligere rekord var på 770 timer i 1947 og Mikael Scharling forventer, at der løber yderligere timer på kontoen i den sidste uge af august, så den nye solrekord for den danske sommer ender på omkring 790 timer.

Rekord for hele året på vej

Ud over sommerens nye rekord betyder de mange soltimer i maj også, at hele året er på vej til at blive den solrigeste nogensinde målt. 

- Hvis vi tæller soltimerne sammen frem til nu og lægger nogle helt normale måneder oveni frem til nytår, så slår 2018 også 1947 af pinden som det solrigeste år. Rekorden fra dengang lyder på 1878 timer, og den er så absolut inden for rækkevidde, siger han.

Regnestykket kan dog hurtigt ødelægges, hvis september bliver solfattig. Omvendt kan en solrig september så godt som cementere rekorden alene, lyder det fra DMI. De landsdækkende solskinsmålinger startede i 1920.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Vejr.