Skolebørn gjorde et kæmpe fund: En helt ny art er fundet i Danmark

En skole i Ikast var én af de skoler, som har hjulpet forskere med uopdagede arter.

Børnene har både indsamlet prøver og selv været i gang med at se på indholdet af dem.
Børnene har både indsamlet prøver og selv været i gang med at se på indholdet af dem.
Foto: Hyldgårdsskolen/Privatfoto

Fem nye arter af det såkaldte "bjørnedyr" er fundet i dansk natur - takket været skolebørn i blandt andet Ikast. 

En millimeter lang lille fætter med klør, som bor i lav og mos. Det er det mikroskopiske dyr, som børnene fra Hyldgårdsskolen i Ikast har hjulpet forskere med at indsamle fra midtjysk natur. 

- Det er supermotiverende, når man kan få undervisning til at hænge sammen med virkeligheden. Når det, børnene laver, også kan bruges af ”ægte forskere”, siger Mette Nørskov, som er Natur/Teknik-lærer på Hyldgårdsskolen. 

Hun er én af de lærer, som takkede ja til at være med i projektet, som er udviklet af det nationale naturfagscenter, Astra, og Statens Naturhistoriske Museum. Projektet kalder de 'Masseeksperimentet' og knap 300.000 elever fra danske grundskoler og gymnasier deltager. 

I april var hun og den daværende 4. klasse i flere uger på jagt efter mos og lav, som børnene skulle identificere og se efter mikroskopiske væsner i. 

- De har gået meget op i det, gået op i at gøre det ordentligt, få de rigtige numre på, og børnene har generelt været meget aktive, fortæller hun.  

De indsamlede prøver blev sendt til forskerne på Statens Naturhistoriske Museum og her væltede det frem under mikroskoperne med tusindvis af bjørnedyr. Foreløbig har forskerne kun analyseret DNA fra fem procent af de bjørnedyr, der er fundet i prøverne. Potentialet for at finde mange flere nye arter er derfor enormt, skriver museet i en pressemeddelelse. 

- Den basisviden, vi får fra kortlægningen, er forudsætningen for at kunne forske i biodiversitet, beskytte arter og forstå klimaforandringernes betydning i fremtiden. I betragtning af, at vi i øjeblikket oplever en af de største masseuddøener nogensinde, må vi gøre vores bedste for at karakterisere og klassificere så mange levende organismer som muligt”, siger Anders P. Tøttrup, som er forskningsleder på Statens Naturhistoriske Museum i pressemeddelelsen. 

Hyldgårdsskolen i Ikast er ét af de steder, hvor prøver viser en art af bjørnedyr, som aldrig før er set i Danmark. 

Det samme har Vestbyen Friskole i Holstebro. 

Andre steder har prøver vist en helt ny art, som aldrig før er set. 

– Det synes børnene jo var rigtig spændende, sådan "wauw!" - og så oplever de også, at de virkelig har hjulpet til, siger Mette Nørlund, som er lærer på Hyldgårdsskolen i Ikast.