Skal du på sommerferie i Danmark?: Nu bliver det billigere at besøge danske småøer

Fremover bliver det markant billigere at tage færgen til flere danske småøer. Det kommer blandt andet Venø og Fur til gode.

2:15
Fremover bliver det markant billigere at tage færgen til Venø og Fur som får milliontilskud ud fra landevejsprincippet
Foto: Laura Tang Thomsen, TV MIDTVEST

Hvis man enten er bosat på en af de små danske øer eller bare er hyppig gæst der, så kommer der her en god nyhed. Der er nemlig penge på vej til øernes færger, og det betyder, at det bliver billigere for passagererne.

Pengene kommer fra den danske stat, og de er fordelt ud fra det, der hedder landevejsprincippet. Det betyder, at det skal koste det samme at sejle en kilometer med en færge, som det koster at køre en kilometer på landevejen.

Her i landsdelen betyder det, at Struer Kommune får 948.000 kroner til Venø Færgen, og Skive Kommune får 2.280.000 kroner til Fur Færgen. På sidstnævnte færge har de allerede erfaringer med at sætte færgetaksterne ned, og ifølge formand for Fur Ø-forening er det entydigt noget, der kommer øboerne til gode.

- Vi har haft to gratis periode om året, og der er kommet rigtig mange turister. Det gør jo noget godt for bryghuset, for pandekagehuset og så videre, fortæller Dorte Christensen, der er formand for Fur Ø-forening.

Kan lokke fastboende til

På Venø er der også glæde at spore over udsigten til billigere færgeafgange. Faktisk tror Peter Petersen, der er bestyrelsesmedlem i beboerforeningen på Venø, at det også kan have en indflydelse på antallet af indbyggerne på danske småøer.

- Jeg tror, det vil gøre, at flere vil kigge på Venø som et muligt sted at flytte til. Og det kan i hvert fald anspore os på øen til at gøre noget mere for at få folk til at få øjnene op for vores dejlige ø, lyder det fra Peter Petersen.

I alt får 21 danske kommuner tilsammen 51 millioner kroner i færgetilskud. De bliver fordelt i løbet af de næste tre år.