Sebastian skal være rum-ambassadør: Nu er hans tegning blevet til LEGO-figur

10-årige Sebastian fra Herning er blevet udvalgt blandt børn fra hele verden til at være én af LEGOs seks rum-ambassadører.

0:45
Foto: LEGO

Et rumfartøj formet som en stråhat med rensdyrgevir, et gamerværelse og en meget kraftfuld motor. 

Det er 10-årige Sebastian Mikkelsens vilde fantasi, som i foråret fik frit løb og blev til en tegning af det spektakulære rumfartøj. Nu er Sebastian fra Herning blevet særligt udvalgt - blandt flere tusind børn fra hele verden - til at blive rum-ambassadør for Lego og få sin figur udstillet i både Danmark og New York. 

Det begyndte ellers en ganske tilfældig februar aften i Herning, hvor Sebastian sad i sofaen sammen med sin far. 

Han så fjernsyn, mens faren Kim Nybom Mikkelsen tjekkede e-mails. Iblandt dem var en mail om et spørgeskema udsendt fra LEGO. 

- Det lød som noget for Sebastian, konstaterede Kim Nybom Mikkelsen. 

En konkurrence for børn over hele verden, som kunne indsende en tegning, en figur eller en beskrivelse af et Uidentificeret Legende Objekt, som skulle sende dem på opdagelse i rummet. 

- Jeg skulle bare i gang med det samme. Jeg håbede, at LEGO ville bruge den til noget, men jeg troede ikke rigtigt på det, fortæller Sebastian. 

Konkurrencen landede lige i den tid, hvor astronauten Andreas Mogensen var afsted på sin seks måneder lange rumrejse

Det er ham, Sebastian var inspireret af, da han fik ideen til sit rumfartøj. 

- Jeg har set alle de videoer om ham på DR, og da jeg havde set raketten, så vidste jeg jo allerede, hvordan sådan en skulle se ud, konstaterer Sebastian Mikkelsen. 

Rumraketten er formet som en stråhat med rensdyrgevir. 

Sebastian Mikkelsen elsker nemlig både sommer og stråhatte og rensdyr og juletid. Og så er hans yndlingsfarve rød, som det røde bånd på hatten. 

- Stråhatten er en god hat, og jeg kan godt lide sommer og jul, og så kan rensdyr jo også flyve, forklarer Sebastian Mikkelsen om ideen. 

Men vigtigst af alt: Det er ikke en raket, som er set før. 

- Det ville være første gang en stråhat med rensdyrgevir er sendt ud i rummet, det er noget helt nyt, siger Sebastian Mikkelsen. 

En mystisk mail 

Da tegningen var indsendt gik der længe, før familien fra Herning fik svar. De tænkte ikke nærmere over konkurrencen, fortæller Kim Nybom Mikkelsen. Lige indtil han en dag i toget på vej til Jylland fra København scrollede igennem sin mail. 

Her lå en mystisk mail fra en "Madelein", som Kim Nybom ofte ville kassere som mistænkeligt spam. 

- Jeg tænkte: Hvad er det her nu for noget? Men de skrev, at de havde set Sebastians tegning og gerne ville høre mere, fortæller Sebastians far. 

Blandt mange tusinde ideer endte folkene bag konkurrencen at pege på Sebastians stråhat med rensdyr og fem andre kreative ideer til at udforske rummet. 

- "We absolutely loved it", skrev de i mailen, fortæller Kim Nybom Mikkelsen. 

Sådan ser Sebastian Mikkelsens rumraket ud, efter den er blevet fortolket og bygget af LEGOs Master Builder Dídac Pérez Soriano.
Sådan ser Sebastian Mikkelsens rumraket ud, efter den er blevet fortolket og bygget af LEGOs Master Builder Dídac Pérez Soriano.
Foto: Privatfoto/Kim Nybom Mikkelsen

Den mail tikkede ind, mens familien var på ferie i Las Vegas. 

- Jeg tænkte bare: "det kan ikke være sandt. Det er mega sindssygt", husker Sebastian. 

Og så skulle Sebastian tilbage til USA - denne gang til et stort arrangement i New York City onsdag d. 22. maj. 

Han skulle møde de andre "rum-ambassadører", den amerikanske astronaut Kellie Gerard og se sin figur gjort til LEGO for første gang. 

Hylder børns fantasi og nysgerrighed

Konkurrencen og arrangementet er en del af en kampagne lanceret af LEGO, som også er en del af et større rumtema hos LEGO House. 

Ideen er hylde børnenes nysgerrighed og kreativitet - og inspirere til at lære om universet gennem leg. 

- Det her projekt har været en hyldest til børns fantasifulde og legende tilgang til rumforskning. Jeg er fuldstændig blæst bagover af, hvordan leg kan fremkalde nye ideer og formidle værdifuld viden om vores verden og universet, siger Master Builder Dídac Pérez Soriano, som har omsat Sebastians idé til en LEGO-figur. 

Droner gjorde rumfigurer levende

Mandag satte Sebastian Mikkelsen og hans far Kim sig så på et fly til New York City. 

Turen var hemmelig, og kun ganske få kunne få at vide, hvor Sebastian skulle hen. LEGO ville nemlig holde arrangement hemmeligt, indtil det store startskud ville lyde. 

- Jeg har bare sagt, at jeg har vundet en tur til New York, men ikke hvad jeg skulle der, fortæller Sebastian Mikkelsen. 

På turen til New York var der også tid til at besøge Museum of Icecream, hvor far og søn begge spiste ni is.
På turen til New York var der også tid til at besøge Museum of Icecream, hvor far og søn begge spiste ni is.
Foto: Privatfoto/Kim Nybom Mikkelsen

Det brag kom onsdag aften, da kampagnen blev skudt i gang med et stort show på nattehimlen over New York City. 

Fra en park i New Jersey, med udsigt til både Frihedsgudinden og den ikoniske skyline, stod rum-ambassadørerne på en række og overværende showet. 

- Jeg ved ikke, hvordan de gjorde det – men det var megaflot. Det var ikke helt, som jeg havde tænkt, men det var meget bedre, end jeg havde forestillet mig, siger Sebastian.  

Sebastian overværede showet onsdag aften.
Sebastian overværede showet onsdag aften.
Foto: LEGO

400 droner steg op på nattehimlen som et væld af lysende insekter og dannede de formationer, som gjorde børnenes ideer levende. 

- Det var spektakulært. Det var ret vildt. Det var jo en kæmpeoplevelse, siger Kim Nybom Mikkelsen, som sammen med de andre stolte forældre kunne nyde synet at en stor oplevelse for sit barn. 

Sebastians rumraket blev levende og bevægede sig over himlen i New York.
Sebastians rumraket blev levende og bevægede sig over himlen i New York.
Foto: LEGO

Selvom Sebastian kalder udvælgelsen for held, så gør det faren stolt at se sin søn blive særligt udvalgt. 

- Jeg må sige til ham: Det er også fordi, du er dygtig. Det er også fordi, du er iderig og tænker skævt. Det er jo en kæmpe stolthed, det må man sige. Der skubbede jeg alt til side og ville bare være der 100 procent for Sebastian. Det er jo en oplevelse, som han altid vil have med sig, siger Kim Nybom Mikkelsen. 

I alt var seks børn udtaget til at deltage i kampagnen. Fire af dem var med til droneshowet i New York. To kom fra USA, en tredje fra England og så Sebastian fra Herning.
I alt var seks børn udtaget til at deltage i kampagnen. Fire af dem var med til droneshowet i New York. To kom fra USA, en tredje fra England og så Sebastian fra Herning.
Foto: LEGO

Vil være astronaut og finde liv og mad i rummet

Lørdag landede Sebastian og hans far igen på dansk jord og kom hjem til Herning. 

Her ventede klassekammeraterne mandag morgen med klap og anerkendende kommentarer, da Sebastian Mikkelsen igen var i skole. 

Raketten, som Sebastian Mikkelsen har kreeret, tjener et højere formål, forklarer han. 

Ideen er, at fartøjet skal bruges til at udforske rummet - til gavn for menneskerne på jorden. 

- Den skal bruges til at komme rundt til andre universer og nye planeter. Man kunne måske finde nyt liv, eller ting, som vi kunne bruge på jorden. 

- Det kunne være, at rumvæsnerne har noget mad, som er godt for mennesker eller noget andet energi eller andre materialer, som man kan bruge på jorden - for eksempel til at bygge ny elektricitet, så man kunne lave flyvende biler eller en flyvende blå skærm som iPad eller en måde at teleportere sig hurtigt til andre lande, forklarer Sebastian om de uendelige muligheder, der ligger i at tage på opdagelsesrejse i rummet. 

Sebastian Mikkelsen drømmer rent faktisk om en dag selv at blive astronaut og komme ud i rummet. Oplevelsen har ikke gjort drømmen mindre. 

- Sådan har jeg altid haft det. Jeg synes bare, rummet er fedt. Det ser smukt ud, og det lyder sjovt, at man bliver vægtløs, og at man kan flyve, fortæller Sebastian Mikkelsen. 

Sebastian Mikkelsen, LEGO
Foto: LEGO