Salt og sneplov er fundet frem: Melder klar til snekaos

DMI varsler onsdag om snestorm, og derfor er kommunerne klar til at rykke ud, hvis det giver trafikale udfordringer.

Julen er over os, og det samme er vinterens først snestorm. 

DMI har nemlig varslet snestorm i Midt- og Vestjylland, og det betyder, at du måske skal køre hjemmefra i god tid onsdag morgen. 

En varsel kommer, når der falder mere end 10 centimeter sne på seks timer og middelvinden overstiger 10 m/s, og snefygning er sandsynlig. Og det regner meteorologerne med onsdag. 

Desuden forventes der også en del slud, og med en våd nat og lave temperaturer, kan trafikken blive udfordret.

- Vi har med våde og frosne vejbaner at gøre, og det betyder, at når vi salter, så er der risiko for, at det bliver skyllet væk. Det er ikke så heldigt, når vi gerne vil have saltet under sneen, så det bliver liggende, lyder det fra Svend Erik Blåbjerg, der er driftsleder ved Hernings Kommunes drift og service.

Bekymringen udspringer fra den ustadige opdatering, der gør det svært at planlægge helt op til snevejrets begyndelse.

Hele Midt- og Vestjylland er markeret som værende i varselszonen.

Ud på natten meldes der nemlig om regn i de timer, man normalvis ville salte vejene. Herefter byder de tidlige morgentimer på slud, inden der er altså skulle falde sne ud på formiddagen.

Det omskiftelige vejr gør det svært at spå om, hvor udfordrende en kørebane, der venter. Derfor er det vigtigt at være vågen bag rettet. 

- Det er et langt forløb, det strækker sig over. Og det er en enkelt grad eller to, der afgør, hvordan dagen kommer til at udspille sig. Så er det er vigtigt, at folk er meget opmærksomme, fordi vejbanen kan skifte så meget karaktér hele dagen lang, forklarer Svend Erik Blåbjerg, der tilføjer, at de glatte veje fortsat kan være en udfordring når onsdag bliver til torsdag. 

Salt, plove og koste står klar 

DMI melder om 10 til 20 centimeter sne i den mest udsatte periode af dagen. Det kan dog komme til at variere en del. 

I Viborg Kommune forventer man mest af alt, at dagen byder på en masse slud, og derfor håber man, at kunne klare sig med saltning. 

Man er dog klar, skulle situationen udvikle sig, og det samme er man i Herning. 

- Vi er to indsatsledere, der er klar, hvis sneen for alvor tager fat, og vi har 80 køretøjer, der lige er blevet gjort helt vinterklar, fortæller Svend Erik Blåbjerg. 

0:59
Julemåneden kan blive sparket i gang med snestorm i Midt- og Vestjylland.

Også i Thisted forbereder man sig på en kold onsdag med udfordrede kørebaner. 

- Alt udstyr er klar, og vi har et alarmsystem, der giver os mulighed for at kalde alle 70 mand ind på 30 minutter, men så slemt forventer vi ikke, at det går, fortæller driftsleder ved Park og Vej i Thisted Kommune, Kurt Bennedsgaard. 

Hos driftslederen i Thisted lyder der ligeledes en frustration over, at vejret er så svært at tyde. Han påpeger, at det er svært for dem, at lægge en plan for vejret, når ikke engang meteorologerne kan blive helt kloge på, hvordan vejret udarter sig. 

Ikke kun kørebanen

En ting er dog sikkert, og det er den klare fælles opfordring, der kommer fra de driftsledere, TV MIDTVEST har talt med.

- Vær opmærksom, kør forsigtigt og forhåbentligt har du skiftet til vinterdæk.

Men det er ikke kun ude i trafikken, at sneen kan volde store problemer.

Det kan også resultere i uheld på isglatte fortove, vandskader i boligen og sammenstyrtede terasseoverdækninger.

Derfor sender landets næststørste forsikringsselskab, Topdanmark, nu en opfordring til midtjyderne om at være opmærksom på typiske skader, der kan opstå som følge af snevejr.

- Pas på indtrængende sne på loftet, som det er vigtigt at fjerne, så det ikke giver vandskader ned i boligen, når det smelter, lyder det en i pressemeddelelse. 

- Sørg for at vandafledningen ikke er stoppet af for eksempel blade i tagrender, så smeltevandet får svært ved at få afløb og giver vandskader.

- Ligger dit hus ud til en offentlig vej, er det din pligt at rydde sne og gruse eller salte dit fortov mellem klokken 7-22.