S vil sprede fiskekvoter efter kritik af forvaltning

Ministeren skal i månedlige samråd, hvis det står til S. Forvaltningen skal laves helt om, mener partiet.

Foto: Scanpix / Morten Stricker

Mindre og yngre fiskere skal have en chance for at komme ind i fiskerierhvervet.
    
Med den begrundelse ønsker Socialdemokratiet en politisk pakke, der skal tilbagerulle den koncentration af fiskekvoter, som en rapport fra Rigsrevisionen har afdækket.
    
Koncentrationen er sket i strid med det, et politisk flertal har ønsket, og Rigsrevisionen retter en skarp kritik af forvaltningen af området.
    
- Det er chokerende, at man gennem en lang årrække har arbejdet imod de intentioner, Folketinget og skiftende ministre har haft, om at kvoterne ikke måtte koncentrere sig på for få hænder, siger fiskeriordfører Simon Kollerup (S).
    
- Rapporten viser tilfælde, hvor embedsværket sammen med fiskerne decideret har modarbejdet politikernes ønsker. Det er meget alvorligt.
    
Derfor er der også brug for en helt ny indretning af forvaltningen, mener S. Partiet ønsker blandt andet et kvoteregister, årlige afrapporteringer til Folketinget og månedlige samråd med den ansvarlige minister.
    
Samtidig vil partiet nedlægge et udvalg ved navn Erhvervsfiskeriudvalget. Her mødes embedsmænd og fiskere, og udvalget har ifølge rapporten været centralt i de løbende ændringer af reglerne, der er sket gennem årene.
    
Regelændringer, der har været medvirkende til, at Miljø- og Fødevareministeriet ifølge Rigsrevisionen ikke har haft styr på, om Folketingets hensigter med lovgivningen blev efterlevet.
    
- Problemet, når fiskekvoterne koncentreres, er, at det trækker grundlaget væk fra mange mindre havne, siger Simon Kollerup.
    
- Der bliver skabt nogle meget magtfulde aktører, kvotekonger, der kan trække tæppet væk under et lokalt arbejdsmarked, hvis de flytter deres fiskelandinger til en anden havn.
    
- Og du får nogle personer, der er i stand til at bestemme priserne på nye kvoter, fordi de altid er i stand til at byde over, siger Simon Kollerup.
    
Sagen har allerede betydet, at to topembedsmænd er blevet forflyttet. Og hele fiskeriområdet er blevet taget fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).
    
- Det er for tidligt for mig endnu at sige, om det her får yderligere konsekvenser. Men der skal ryddes grundigt op i alle hjørner af fiskeriforvaltningen, siger Simon Kollerup.
    
Folketingets fiskeriordførere mødes med den nye minister for området, Karen Ellemann (V), senere onsdag eftermiddag.
    
/ritzau/