Risikozoner ryddet for mink: Nu er 11 millioner dyr aflivet

Arbejdet med at aflive mink i risikozonerne er nu afsluttet.

11 millioner mink er nu blevet aflivet.
11 millioner mink er nu blevet aflivet.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det har været nogle intense uger for danske minkavlere, men det får nu et foreløbigt punktum. Nu er arbejdet med at aflive alle coronasmittede mink og mink inden for de såkaldte risikozoner nemlig afsluttet. Det drejer sig i alt om 11 millioner mink.

Det oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse. 

- I de seneste måneder har vi set, hvordan smitten med Covid-19 hver dag har spredt sig til nye minkfarme i Jylland. Derfor er det glædeligt, at alle de mink, som udgjorde en særlig risiko, er aflivet, skriver Henning Knudsen, der er enhedschef i Fødevarestyrelsen.

Den 1. oktober besluttede regeringen, at samtlige danske mink inden for de såkaldte risikozoner skulle aflives. Det betød, at alle mink inden for en radius på 7,8 kilometer af smittede minkbesætninger måtte lade livet

Derfor har Fødevarestyrelsen, Rigspolitiet, Beredskabsstyrelsen og Forsvaret sammen med minkavlerne de seneste uger haft travlt med at aflive mink. I alt har det gjort sig gældende for 288 ejendomme med smittede mink og 446 ejendomme i risikozonerne.

Selvom arbejdet nu er afsluttet, så overvåger Fødevarestyrelsen fortsat udviklingen af smitte hos de resterende minkbesætninger. Det sker, så styrelsen kan reagere hurtigt, hvis der opstår nye smittetilfælde.

- Vi har arbejdet intenst på at løse de mange udfordringer, der opstår i så stor en operation, og både aflivningen og bortskaffelsen af de døde dyr har været en meget stor logistisk opgave i sig selv. Selv om det har været en vanskelig situation for minkavlerne, så er vi generelt blevet mødt med forståelse og vilje til samarbejde, lyder det fra Henning Knudsen.

Minkbestanden i Danmark udgjorde før aflivningerne cirka 15 millioner mink. Den 4. november lød meldingen fra statsminister Mette Frederiksen, at regeringen nu havde besluttet, at også mink uden for risikozonerne skulle aflives.

Det har dog vist sig at være ulovligt, så Fødevarestyrelsen forventer ikke, at alle mink er aflivet, før den nye lov om midlertidigt forbud mod hold af mink træder i kraft. De fleste minkavlere uden for risikozonerne har dog oplyst, at de har aflivet deres mink.