Psykiatribudgetter på bristepunktet

Flere kommuner har måttet finde millioner i budgetterne til den socialpsykiatriske behandling.

120509_SonyPsyk1.jpg

Ikast-Brande har gjort det, Herning har gjort det og Viborg følger trop - alle tre kommuner har måttet finde flere millioner i budgetterne til psykiatri mellem 2011 og 2014.

Værst ser det ud i Viborg, hvor over 50 millioner kroner skal skæres i perioden. Men her har medarbejderne fået nok. Besparelserne går nu ud over brugere og arbejdsmiljø.

- Nu synes vi simpelthen, nok er nok, der er så mange faglige og etiske konsekvenser ved besparelserne, og det vil vi gøre opmærksom på, fortæller Ditte Fogtmann, der er pædagog i socialpsykiatrien i Viborg.

Spareiver nu - konsekvens senere

De menige medarbejdere bakkes op af ekspert Jørgen Aagaard, der er speciallæge og forsker i psykiatri ved Århus Universitetshospital, Risskov.

- Når der sker store besparelser, så er der stor risiko for, at de [psykisk syge, red.] helt dropper deres behandling og bliver overladt til sig selv. Og når det sker, så er der stor risiko for, at deres psykiske og fysiske tilstand forværres. Og det kan ende i en for tidlig død, forklarer Jørgen Aagaard.

Personer der er i kontakt med det psykiatriske system som patienter har generelt en risiko for selvmord, der er 20 gange højere end hos personer, der ikke er i det psykiatriske system.

Vil dialogen

I Viborg erkender medarbejderne, at der er behov for besparelser. Men de håber, politikerne i fremtiden vil gå mere direkte i dialog på de enkelte væresteder.

- Vi synes ikke, vi bliver hørt, mener Ditte Fogtmann om situationen, som den er i dag.

Herunder kan du høre hele interviewet, hvor formanden for socialudvalget i Viborg, Mette Nielsen, forholder sig til kritikken:

3:11

I Ikast-Brande Kommune har man skåret 26,5 millioner af budgettet for handicap/psykiatri mellem 2010 og 2012. Alligevel har de mere positive erfaringer. Hør Frank Heidemann Sørensen, fmd. Social- og Omsorgsudvalget, give sin forklaring på hvorfor:

2:19