PORTRÆT: Ny post styrker Kristian Jensen som kronprins

Kristian Jensen ventes at blive finansminister. Det vil styrke ham forud for muligt opgør om formandspost.

I juni 2014 var Kristian Jensen (V) tæt på at vælte Lars Løkke Rasmussen (V) som formand for Venstre på et dramatisk hovedbestyrelsesmøde i Odense.

Så vidt kom det dog ikke. I stedet indgik de to en aftale: Kristian Jensen fik mere magt som næstformand, mens Løkke beholdt sit formandspost.

Siden har der været spekuleret i, at en del af aftalen i kælderen var, at Kristian Jensen skulle have førsteret til den magtfulde post som finansminister.

Efter valgsejren i 2015 blev Kristian Jensen dog ikke finansminister, men udenrigsminister.

Et træk, der af iagttagere omgående blev tolket som et forsøg på at høste international erfaring og dermed lukke et af hullerne i CV'et. Det indeholder i forvejen økonomisk erfaring i form af posten som skatteminister.

Finansministerposten gik samtidig ikke til en af Kristian Jensens rivaler. Driftsikre Claus Hjort Frederiksen har siden valget varetaget den mest magtfulde post efter statsministerposten.

Men nu tyder meget på, at Kristian Jensen mandag kan sætte sig til rette i Finansministeriet og dermed sætte streg under rollen som kronprins. Og det kan vise sig at være afgørende for Venstres fremtid.

Normalt er næstformandsposten i sig selv adgangsbilletten til et roligt skifte til formandsstolen. Det var tilfældet for både Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen.

Men internt i Venstre ulmer et opgør, der trækker spor tilbage til opgøret i Odense. Her delte folketingsgruppen og baglandet sig i dem, der støtter Kristian Jensen, og dem der støtter Løkke - eller en fra hans kreds som ny formand.

Endnu har ingen meldt sig officielt på banen, men både gruppeformand Søren Gade og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg nævnes som mulige rivaler i et formandsopgør.

Tidligere på året fastslog Kristian Jensen, at han om nødvendigt er parat til at stille op til kampvalg, hvis nogen vil udfordre ham. Her vil et CV med både udenrigsministerposten og finansministerposten hjælpe.

Venstre skal i givet fald indstille sig på at få en helt anden type som formand.

For mens Lars Løkke Rasmussen har hang til en smøg, er Kristian Jensen mere til friluftsliv og motion.

Eksempelvis fandt han efter regeringsskiftet i 2011 tid til at blive hjælpetræner for en af sine sønners gymnastikhold, og til landsstævner sover han i telt med sin familie.

Lidt skarpt stillet op, men Venstres kronprins minder en hel del om sin mentor Anders Fogh Rasmussen.

De er begge tidligere formænd for VU, dyrker motion, kommer fra små jyske byer og har målrettet fulgt det politisk-økonomiske spor som finansordfører og siden som skatteminister.

Da Anders Fogh Rasmussen tog til Nato i 2009, havde han kørt Kristian Jensen i stilling som næstformand, og i sin afskedstale på Venstres landsmøde satte han forskellen på Løkke og Jensen i relief.

- I er forskellige, men tilsammen repræsenterer i lige præcis den styrke, som Venstre har brug for, sagde Fogh i sin afskedssalut.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.