Oplevelsesindustrien håber, vaccinepas kan være vejen til genåbning

Haze over Haarum og Horesta håber, vaccinepasset kan være en hjælp til en hurtigere genåbning af oplevelsesindustrien. Idéen får dog en blandet modtagelse af Konservative og Enhedslisten.

2:29
Oplevelsesindustrien har længe været presset på grund af corona-situationen. Nu er der imidlertid et lys i mørket.
Foto: Ditte Georg Wraae, TV MIDTVEST

Flere aktører i oplevelsesindustrien bakker nu op om, at danskerne får et vaccinepas.

En af dem er Harboøre-festivalen Haze over Haarum, som hvert år plejer at lukke tusindvis af gæster ind til tre dages fest. Men arrangørerne ved endnu ikke, om det bliver muligt i år på grund af corona. Derfor håber formanden for Haze over Haarum, at et vaccinepas kan være en smutvej til en hurtigere genåbning.

- Det er klart, at hvis der kommer et påbud om, at man skal have vaccinepas, så er det fantastisk. Det kan give noget mere ro i maven, så vi måske kan komme dertil, hvor vi kan få en festival, siger formand Hanne Noermark.

Vaccinepasset kan ikke stå alene

I hotel- og restaurationsbranchen har flere måneders nedlukning i 2020 også betydet uro i maven. Derfor håber Jakob Beck Wätjen, der er formand for brancheorganisationen Horesta i Region Midtjylland, at et vaccinepas kan være med til at sparke økonomien i gang igen.

- Jo hurtigere, der kommer omsætning, jo bedre. Man skal huske, at mange større arrangementer, som vaccinepasset kan være rettet mod, jo er planlagt flere måneder i forvejen. Det er vigtigt for arrangørerne at vide, om de kan vi afholde det, eller de ikke kan, siger Jakob Beck Wätjen, der udover at være regionsformand også er hotelchef på Vejlsøhus Hotel og Gl. Skovridergaard i Silkeborg.

Både festivalen og brancheorganisation er dog enige om, at vaccinepasset ikke kan stå alene, men at det i stedet skal bruges i kombination med andre corona-værktøjer, så man er sikker på, at alle gæster er raske.

- Jeg tror også, der bliver noget med hurtigtests, så man for eksempel kan komme og vise, at man havde fået en hurtigtest dagen før, siger Haze over Haarum-formand Hanne Noermark.

Politisk begejstring og bekymring

Blandt de politiske partier får idéen om et vaccinepas som adgangsbillet til festivaler og restauranter en mere blandet modtagelse.

Hos de Konservative ser formand Søren Pape det ikke som noget problem, hvis private aktører vil bede om vaccinepas inden adgang til et arrangement. Han fokuserer i stedet på, at passet kan være et redskab til at få gang i samfundsøkonomien igen.

- Hvis ikke vi skal have alt for mange konkurser, og at alt ikke skal gå i stå i vores samfund, så er vi også nødt til at komme skridtet videre. Og hvis det er sundhedsmæssigt forsvarligt, så synes jeg også, det er en god idé at supplere det med et vaccinepas, siger den konservative formand.

I Enhedslisten er folketingsmedlem Jakob Sølvhøj ikke lige så lun på idéen om at gøre det tydeligt, hvem i befolkningen der er vaccineret, og hvem der ikke er. Han er nemlig bekymret for, at en sådan opdeling kan komme til at forstyrre hele vaccinationsstrategien.

- Jeg ser hellere, at man går ind og begrænser smitten og vaccinerer så hurtigt som muligt. Så kan vi gå ind at åbne alle tingene for os alle sammen, når nok har fået vaccinen, siger Jakob Sølvhøj (EL).

Venter på politisk beslutning

I Harboøre håber festivalarrangørerne, at festivalen bliver en realitet i 2021, men de afventer forsat politikernes endelige beslutning.

- Lige nu er der jo ingen, der ved, hvordan et vaccinepas ville komme til at se ud, eller hvordan det kommer til at virke. Så vi venter på, at regeringen melder noget ud, siger formand Hanne Noermark.

Hvis Haze over Haarum får lov at afholde festivalen, forventer arrangørerne at kunne tiltrække 5.000 gæster.