Naturfond: Havene kan ikke følge med fiskeriet

Fiskebestandene bliver ofte fanget hurtigere, end de kan nå at reproducere sig selv, viser en ny rapport fra Verdens Naturfonden WWF.

I løbet af de seneste 40 år er halvdelen af alt liv i verdenshavene forsvundet. En kombination af overfiskning, forurening og klimaforandringer er årsag til det store indhug, viser en ny rapport fra Verdensnaturfonden, WWF.

Af rapporten "Living Blue Planet" fremgår det for eksempel, at bestandene af fisk som makrel og tun er reduceret med 74 procent i perioden.

Overfiskning og klimaforandringer

Fiskeriet er blevet så effektivt, at der nu bliver fanget så store mængder, at arterne ikke er i stand til at reproducere sig hurtigt nok. Samtidig bliver mange af gydestederne ødelagt, advarer Marco Lambertini, generaldirektør for WWF International.

- Overfiskning, ødelæggelse af marinehabitater og klimaforandringer har alvorlige konsekvenser for hele den menneskelige befolkning. De fattigste samfund, der er afhængige af havet, bliver ramt hurtigst og hårdest, siger han.

Næsten tre milliarder mennesker har fisk som deres vigtigste kilde til proteiner.

Men det er ikke kun fiskene, der bliver længere imellem. Rapporten nævner, at der også bliver færre koralrev, mangrover og undersøiske enge af havgræs, som alle understøtter udbredelsen af fisk.

Verdensnaturfonden har tidligere påvist, at halvdelen af alle koraller allerede er forsvundet, og i 2050 kan udryddelsen være total, hvis havtemperaturerne fortsætter med at stige i samme tempo.

Genopretning skal prioriteres

I rapporten, der offentliggøres onsdag, opfordres verdens ledere til at sikre, at genopretning af livet i oceanerne bliver prioriteret højt, når FN's nye bæredygtighedsmål for de næste 15 år senere denne måned formelt skal vedtages.

- Vi bør gribe denne mulighed til at støtte havene og modarbejde skaderne, mens vi stadig har mulighed for det, siger Marco Lambertini.

Konkret foreslår WWF, at en langt større andel af havområderne bliver fredet. I dag er 3,4 procent af verdenshavenes samlede areal beskyttet. Det bør tredobles inden 2020, mener naturfonden.

/ritzau/AFP


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.